Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Καυτό καλοκαίρι


Μετά την καθιερωμένη πλέον δίμηνη ανάπαυλα, η στήλη μας επανέρχεται στους ρυθμούς της. Ασφαλώς όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα πρώτα σημειώματά μας αποτελούν μια μικρή ανασκόπηση στα οικολογικά δρώμενα του καλοκαιριού, το οποίο σιγά – σιγά μας αποχαιρετάει.
Το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία, διότι ήταν ένα πραγματικά καυτό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι που καταγράφηκε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στη χώρα μας. Μπορεί να μην είχαμε ακραίες θερμοκρασίες, όμως ο παρατεταμένος καύσωνας, που κράτησε σχεδόν δύο μήνες ήταν κάτι που δεν ξανάγινε στην Ελλάδα. Και δεν συνέβηκε μόνο στην Ελλάδα, μεγάλες και πρωτόγνωρες θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ασφαλώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας έφεραν μόνο δυσφορία, αλλά και πολλές πιο άσχημες συνέπειες. Σε πολλούς συνάνθρωπούς μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, επιβαρύνθηκε η κατάστασή τους και ορισμένοι πλήρωσαν τη ζέστη ακόμη και με τη ζωή τους. Η μεγάλη ξηρασία είχε αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γεωργικών καλλιεργειών. Επίσης η ξηρασία αυτή έκανε τα δάση μας πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές, οι οποίες δυστυχώς και φέτος δεν μας έλειψαν και με τη βοήθεια των ανθρωπόμορφων εμπρηστών εξαφάνισαν όμορφους πνεύμονες πρασίνου από τους ελάχιστους που απέμειναν πλέον στη χώρα μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν επίσης τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ακόμη και η Αράπιτσά μας σχεδόν στέρεψε, με συνέπειες τόσο στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση των κτημάτων μας. Η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας ασφαλώς έχει ακόμη πιο δραματικές συνέπειες. Τα παγόβουνα των πολικών περιοχών συνεχίζουν να λιώνουν με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις πλημμύρες σε πολλές παραθαλάσσιες χώρες. Πολλά νησιωτικά κράτη αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της εξαφάνισης και οι κυβερνήσεις τους αναζητούν νέα γη. Παράλληλα στα φτωχά κράτη της Αφρικής η γεωργική παραγωγή σταμάτησε εδώ και πολλά χρόνια λόγω της μεγάλης ξηρασίας με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πεθαίνουν όχι μόνο από την πείνα και τη δίψα, αλλά και από τη χολέρα και άλλες ξεχασμένες σε ‘μας ασθένειες. Οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού δυστυχώς επιβεβαιώνουν την μεταβολή του κλίματος στον πλανήτη μας, αποτέλεσμα της διόγκωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Του μεγαλύτερου οικολογικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει σήμερα η γη και οφείλεται στην κατάχρηση της καύσης των ανθρακούχων καυσίμων, ως συνέπεια της μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης. Δυστυχώς πλέον δεν χωράει καμία αμφιβολία για την αλλαγή του κλίματος. Όμως παρ’ όλα αυτά και παρά τα διεθνή συνέδρια και τις υπογραφές που μπήκαν σε διάφορα πρωτόκολλα, τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, ανεπτυγμένα και υπό ανάπτυξη, εξακολουθούν να αδιαφορούν και να φορτώνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια. Η μεγάλη ύφεση που ζούμε στη χώρα μας και γενικά στην Ευρώπη ίσως να περιορίζει την εκπομπή των καυσαερίων. Όμως σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να μας σώσει, αντίθετα θα εξακολουθούμε να υποφέρουμε οικονομικά και περιβαλλοντικά πληρώνοντας τα χρέη και τα λάθη των μεγάλων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...