Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας, τον καιρό της μεγάλης οικονομικής κρίσης συμβαίνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα προς το φυσικό μας περιβάλλον και σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με αυτά, διότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες…
Τέτοια εγκλήματα λοιπόν συμβαίνουν σήμερα και στη χώρα μας. Μάλιστα εναντίον σπάνιων και υποτίθεται προστατευόμενων οργανισμών, οι οποίοι είχαν την τύχη και συγχρόνως την ατυχία να ζουν στην πατρίδα μας.
Η Ελλάδα έχει το προνόμιο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της και των ιδιαίτερα ιδανικών κλιματικών συνθηκών να φιλοξενεί τεράστια ποικιλία φυτικών και ζωικών οργανισμών. Περισσότερα από 6.000 είδη φυτών, από τα οποία μάλιστα περίπου το 10% ενδημικά, φύονται στα ελληνικά δάση, υγρότοπους κ.λ.π.. Επίσης περισσότερα από 400 είδη πτηνών ζουν, φωλιάζουν ή αναπαράγονται στη χώρα μας. Στις θάλασσές μας ακόμη συναντούμε σπάνια είδη θηλαστικών, όπως δελφίνια, φάλαινες, φώκιες. Επίσης έχουμε τη μοναδική θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, η οποία ζει στα νησιά του Ιονίου, ιδιαίτερα στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου και στη διαδρομή μέχρι την Κρήτη. Για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και της μεσογειακής φώκια Monahus monahus δημιουργήθηκαν τα πρώτα θαλάσσια εθνικά πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου με αυστηρούς κανόνες. Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις, το ψάρεμα και οποιαδήποτε ενόχληση των ζώων. Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν και για τους 10 Εθνικούς Δρυμούς μας, καθώς και για την προστασία των 11 υγροτόπων διεθνούς σημασίας, των μνημείων της φύσης, των περιοχών Natura 2000 κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως κανένας σχεδόν από τους παραπάνω νόμους δεν εφαρμόζεται είτε λόγω αδυναμίας της πολιτείας και έλλειψης σχετικών πιστώσεων, είτε λόγω αδιαφορίας του κράτους και των τοπικών φορέων, είτε λόγω διάφορων γνωστών συμφερόντων και παραγόντων.
Έτσι σήμερα παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Καθημερινά έχουμε θανάσιμους τραυματισμούς των σπάνιων θαλάσσιων οργανισμών (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κ.λ.π.) από τους ψαράδες, οι οποίοι θεωρούν τα ζώα αυτά υπεύθυνα για την καταστροφή των διχτύων τους ή για την μείωση των αλιευμάτων. Όμως όπως γράφαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας, η μείωση των αλιευμάτων οφείλεται κυρίως στην υπεραλίευση και στη χρήση παράνομων μεθόδων ψαρέματος. Ακόμη και διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις και τα τουριστικά σκάφη δημιουργούν προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες, που χάνουν τον προσανατολισμό τους. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη ρύπανση, τότε καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον των οργανισμών αυτών είναι δυσοίωνο.
Όμως και στους σπάνιους οργανισμούς (φυτά, ερπετά, πτηνά), που ζουν στους μοναδικούς υγρότοπους και στα δάση μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Οι μεγάλες πυρκαγιές, οι αποξηράνσεις, οι οικοπεδοποιήσεις, το παράνομο κυνήγι, οι τουριστικές εγκαταστάσεις, η σύγχρονη ρυπογόνος γεωργία καταστρέφουν τις πολύτιμες αυτές κοιτίδες ζωής με συνέπεια κάθε χρόνο να συναντούμε όλο και λιγότερα σπάνια αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά, λιγότερα αγριολούλουδα και φαρμακευτικά βότανα και γενικά λιγότερη ομορφιά…
Τελικά φαίνεται ότι είναι αρκετοί, αυτοί που προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες μετά τις εκλογές. Μακάρι να επαληθευτούν οι προσδοκίες τους και μαζί με την επίλυση των οικονομικών μας να έχουμε και μεγαλύτερη προστασία στο υπέροχο ελληνικό περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου