Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

20 χρόνια Οικολογικά

Τις μέρες αυτές η στήλη μας γιορτάζει τα 20 χρόνια της. Ήταν Αποκριές του 1992, όταν στο έγχρωμο γιορταστικό φύλλο των ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΝΕΩΝ και μετά από πρόσκληση της διευθύντριας της εφημερίδας κ. Ηρώς Δάδη, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ με το άρθρο «Χρόνια Πολλά Γη».
Σε αυτά τα είκοσι χρόνια λοιπόν, μέσα από τη στήλη μας, ασχοληθήκαμε με πολλά και διαφορετικά θέματα, έχοντας σαν κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τα προβλήματα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Διότι πιστεύουμε ότι όλα ξεκινούν από τη μητέρα Γη και όλα τελειώνουν σ’ αυτή. Η διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού μας περιβάλλοντος βοηθάει στη διατήρηση της ίδιας της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Έτσι πολλά άρθρα μας ήταν αφιερωμένα σε περιοχές με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, όπως οι υγρότοποι, οι εθνικοί δρυμοί μας, τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες κ.λ.π. Μέσα από αυτά προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε στον κόσμο όχι μόνο τις ομορφιές των περιοχών αυτών, αλλά και τη μεγάλη σημασία τους στη βιοποικιλότητα και στην ίδια τη ζωή μας. Επίσης αρκετές φορές ασχοληθήκαμε με τα φυτά και τα ζώα και γενικά όλους τους οργανισμούς, που μας περιτριγυρίζουν για να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο άνετη.


Μέσα από τη στήλη μας προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές χρήσιμες και σωστές οικολογικές συνήθειες, όπως π.χ. η ανακύκλωση, η περιορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, η σωστή συντήρηση των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης, η χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας κ.λ.π.
Ασφαλώς σε πολλά σημειώματά μας περιγράψαμε τα καλά και τα άσχημα που συμβαίνουν στην όμορφη μας Νάουσα. Δεκάδες άρθρα αφιερώσαμε στο ποτάμι μας, στο βουνό και στα δάση μας, καθώς και στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών μας. Στα πρώτα άρθρα μας γράφαμε για τη βιομηχανική ρύπανση της περιοχής μας. Τότε ακόμη είχαμε σε λειτουργία τα εργοστάσιά μας. Σήμερα ασχολούμαστε περισσότερο με τα προβλήματα της ανεργίας που αντιμετωπίζει ο λαός της πόλης μας. Επανειλημμένα ασχοληθήκαμε με τη γεωργία μας. Με τη γεωργική ρύπανση από τα φυτοφάρμακα. λιπάσματα κ.λ.π., η οποία έχει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά κυρίως στην υγεία των ίδιων των αγροτών.
Παράλληλα με το τοπικό περιβάλλον ασχοληθήκαμε πολλές φορές - με την ευκαιρία πολλών οικολογικών καταστροφών - με τα οικολογικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν διεθνώς,. Γράψαμε για τις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, για τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία, καθώς και για τα ατυχήματα που συνέβηκαν στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, της Ιαπωνίας καθώς και για τα προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας, για τα σχεδιαζόμενα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας κ.λ.π.
Ασχοληθήκαμε με πολλά οικολογικά προβλήματα που τείνουν να αλλάξουν το κλίμα του πλανήτη μας, ακόμη και τον παγκόσμιο χάρτη, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την καταστροφή της οζονόσφαιρας, το φαινόμενο El Ninio, την όξινη βροχή κ.λ.π. Αναλύσαμε επίσης ορισμένα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, η γεωθερμία, τα σπήλαια κ.λ.π. τα οποία επηρεάζουν και διαμορφώνουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Ο σεβασμός στη φύση ασφαλώς σημαίνει και σεβασμό στον συνάνθρωπό μας. Έτσι συχνά μέσα από τη στήλη μας σχολιάσαμε τις καταστροφές που συμβαίνουν στον κόσμο εξαιτίας των πολέμων και της εκμετάλλευσης των ίδιων των ανθρώπων, την άνιση κατανομή του πλούτου στον πλανήτη μας και τα δεινά που υφίστανται πολλοί λαοί της Αφρικής, της Ασίας και γενικά των υπανάπτυκτων περιοχών της γης, όπου αφού λεηλατήθηκε ο ορυκτός πλούτος, οι λαοί αυτοί αφέθηκαν στην τύχη τους, στην πείνα και τις αρρώστιες.
Η φυσική αρμονία είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Έτσι πολλές φορές μέσα από τη στήλη μας επαινέσαμε πρωτοβουλίες συμπολιτών μας σχετικές με τη διατήρηση της παράδοσης στον τόπο μας μέσα από εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, χορευτικά φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις της Αποκριάς κ.λ.π. Αφιερώσαμε επίσης πολλά σημειώματά μας στα παραδοσιακά σπίτια της Νάουσας και γενικά στη διατήρηση της ομορφιάς της ιστορικής μας πόλης.
Ασφαλώς επειδή πρέπει η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση να ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, από το σχολείο, σε πολλά σημειώματά μας αναφερθήκαμε σε πρωτοβουλίες σχολείων, μαθητικών ομάδων, που έγιναν για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.
Τα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ λοιπόν συνεχίζουν εδώ και είκοσι χρόνια, χάρη στη μεγάλη συμπαράσταση που βρήκαμε από τους πολλούς φίλους αναγνώστες μας, Σήμερα χιλιάδες είναι οι φίλοι μας απ’ όλο τον κόσμο, που μας διαβάζουν όχι μόνο κάθε Σάββατο στα MAKEΔONIKA NEA, αλλά και μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού τύπου (www.eiet.2.gr), στο twitter (twitter.com/#!/NKyrou) και στο blog (oikokyr.blogspot.com).
Τα χρόνια αυτά μέσα από τη στήλη μας δεν αρκεστήκαμε απλά να περιγράφουμε , αλλά πολλές φορές καυτηριάσαμε και καταγγείλαμε ορισμένα κακώς κείμενα στη Νάουσα και γενικά στον τόπο μας. Όμως προσπαθήσαμε αυτή η κριτική να γίνεται ήπια, αντικειμενικά και δίκαια, χωρίς προκαταλήψεις, ανόητους φανατισμούς, καιροσκοπισμούς και προπάντων υστεροβουλίες. Ακούσαμε επίσης με προσοχή σχόλια και υποδείξεις αναγνωστών μας.
Για όλα αυτά, τα περίπου χίλια άρθρα μας, ευχαριστούμε τους φίλους αναγνώστες μας και ασφαλώς τους ανθρώπους της εφημερίδας μας, την Ηρώ και τον Γιώργο, τους πραγματικούς φίλους και συμπαραστάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...