Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Βανουάτου...


Οι πολλές βροχές της τελευταίας χρονιάς, που συνεχίζονται χωρίς σταμάτημα, μπορεί να έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, όμως σίγουρα δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Αυτές μαζί με πολλά ακόμη έντονα καιρικά φαινόμενα  δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις «υποψίες» μας για την αλλαγή του κλίματος. Ο συμπατριώτης μας καθηγητής της Μετεωρολογίας κ.
Θόδωρος Καρακώστας απόψε θα μας μιλήσει αναλυτικά και θα μας δώσει τις επιστημονικές του αναλύσεις. Εμείς στο σημερινό μας σημείωμα παίρνοντας αφορμή από τις πρόσφατες καταστροφές στα νησιά Βανουάτου, θα αναφερθούμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο καθημερινά διογκώνεται και όλο και περισσότερο φαίνονται οι συνέπειές του πάνω στο κλίμα, αλλά και στη γεωμορφολογία του πλανήτη μας.
Το Βανουάτου λοιπόν είναι ένα πανέμορφο τροπικό νησιωτικό κράτος του Νότιου Ειρηνικού ωκεανού. Αποτελείται από 80 μεγάλα νησιά με συνολική έκταση περίπου 12.000 τ.χ. και πληθυσμό γύρω στους 160.000 κατοίκους. Γειτονεύει με άλλα πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, όπως το Κιριμπάτι, το Ναουρού, το Τουβαλού κ.λ.π. Κοινό γνώρισμα όλων είναι, εκτός από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η γεωλογική τους προέλευση. Όλα αυτά τα νησάκια είναι ηφαιστειακής και κυρίως κοραλλιογενούς προέλευσης. Το μέγιστο υψόμετρο στα περισσότερα από αυτά δεν ξεπερνάει τα 70 μέτρα. Έτσι αυτά μαζί με τις Μαλδίβες και άλλα νησιά του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Κυριολεκτικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας που συντελεί στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής ανεβάζει την στάθμη της θάλασσας. Η κυβέρνηση των Μαλδίβων καθημερινά κάνει δραματικές εκκλήσεις στον Ο.Η.Ε. για τη σωτηρίας της χώρας της. Ήδη ετοιμάζονται ολόκληροι πληθυσμοί να μεταναστεύσουν. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την οικονομική μετανάστευση ή την πολιτική και θρησκευτική μετανάστευση (πόλεμοι, διωγμοί κ.λ.π.). τώρα προστέθηκε και η περιβαλλοντική μετανάστευση, η οποία οφείλεται στις φυσικές καταστροφές. Ορισμένες από τις καταστροφές αυτές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί κ.λ.π. Υπάρχουν όμως και άλλες που προέρχονται από την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, όμως η ερημοποίηση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.λ.π.
Η σπατάλη ορυκτών καυσίμων, η οποία έγινε τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση μεγάλων δασικών εκτάσεων πάνω στη γη οδήγησε στη δραματική αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Η γη μας μοιάζει πλέον με θερμοκήπιο, στο οποίο συγκρατείται η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να αυξάνεται η μέση θερμοκρασία, να μεταβάλλεται το κλίμα και έτσι να δημιουργούνται έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχοπτώσεις, τυφώνες κ.λ.π. καθώς και το λιώσιμο των πάγων των πολικών περιοχών.

Δυστυχώς παρά τις πολλές διεθνείς διασκέψεις που έγιναν μέχρι σήμερα για τον περιορισμό των ρύπων του θερμοκηπίου, πολλά κράτη εξακολουθούν να αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα η βιομηχανία τους συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και γενικά στην καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Και επειδή όλοι ζούμε στο κοινό μας σπίτι, στη γη, όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...