Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η Μετεωρολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου

Tο προηγούμενο Σάββατο είχαμε τη μεγάλη χαρά να ακούσουμε τον συμπολίτη μας, καθηγητή Μετεωρολογίας κ. Θεόδωρο Καρακώστα, ο οποίος αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκλησή μας για να μιλήσει στο κοινό της Νάουσας, να μας διαφωτίσει σε πολλά θέματα που έχουν σχέση με την επιστήμη του και να ξεκαθαρίσει κάποιες φήμες και ανόητες προκαταλήψεις. Η εκδήλωση είχε
απόλυτη επιτυχία και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε την αίθουσα «Βέτλανς».
Η Μετεωρολογία λοιπόν είναι μια πανάρχαια επιστήμη. Θεμελιωτής της είναι ο μεγάλος Μακεδόνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος στα συγγράμματά του «περί μετεώρων» περιγράφει όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Σχετικά κείμενα συναντούμε και σε παλαιότερους συγγραφείς, ακόμη και στον Όμηρο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλούς ακόμη λαούς, διότι ο καιρός πάντα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή, στη θρησκεία, στη μυθολογία ακόμη και στην ιστορία.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι απέδιδαν στους θεούς τους πολλά από τα γνωστά μετεωρολογικά φαινόμενα και μάλιστα τους έδιναν και ανάλογους τίτλους, όπως π . χ. ο Δίας ονομάζονταν «νεφεληγερέτης», «υέτιος», αστραπιαίος» κ.λ.π. Στην ελληνική μυθολογία και ιστορία οι άνεμοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως π.χ. πριν την εκστρατεία προς την Τροία, ο Αγαμέμνων αναγκάστηκε να θυσιάσει την Ιφιγένεια για να πνεύσει «ούριος άνεμος». Επίσης σε πολλές θρησκείες συναντούμε κατακλυσμούς, όπως του Νώε.
Ακόμη πολλά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτούσαν γνώσεις μετεωρολογίας, όπως π.χ. ο σχεδιασμός των αεροπλάνων κ.λ.π.
Σήμερα λοιπόν η μετεωρολογία είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Δεν αρκείται μόνο στην πρόβλεψη του καιρού, ο οποίος ρυθμίζει τις δραστηριότητές μας, την οικονομία και γενικά τη ζωή μας. Η μετεωρολογία με τις γνώσεις βοηθάει στην αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Έτσι σήμερα μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί μια καταστροφική χαλαζόπτωση, η οποία θα φέρει ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Ο καθηγητής μας μίλησε για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, το οποίο τόσο πολύ βοήθησε την περιοχή μας. Ασφαλώς υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες δεν ήταν δυνατή η αντιμετώπιση, διότι, όπως γράψαμε πολλές φορές, η δύναμη της φύσης είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανθρώπινη δύναμη. Οι πιλότοι των μικρών αεροπλάνων με κίνδυνο τη ζωή τους βομβαρδίζουν τα χαλαζοφόρα νέφη, θρυμματίζουν τους χαλαζοκόκκους και συνήθως τους κάνουν ευεργετική βροχή. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν τα αεροπλάνα αυτά να εξαφανίσουν τα σύννεφά και σίγουρα είναι αφέλεια στερούμενη κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης αυτό που λέχτηκε από κάποιους άσχετους, πριν μερικά χρόνια, ότι τα αεροπλάνα διώχνουν τη βροχή. Όπως είναι αφέλεια και το ότι τα αεροπλάνα μας «ψεκάζουν» με τα καυσαέριά τους.
Ο καθηγητής μας μίλησε και για τη ρύπανση που δεχόμαστε από τα καυσαέρια των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας, αλλά και για τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες όταν τοποθετηθούν σωστά και λειτουργούν σωστότερα, σίγουρα έχουν όφελος για το περιβάλλον, βοηθώντας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Η ομιλία του κ. Θ. Καρακώστα έλυσε λοιπόν πολλές απορίες, ξεκαθάρισε πολλές αμφιβολίες και ασφαλώς μας έδωσε γνώσεις. Ευτυχώς η Νάουσα διαθέτει πολλούς ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς στην επιστήμη και στον πολιτισμό καθώς και πολλούς που θέλουν να ακούν και να μαθαίνουν… 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...