Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Βότανα του Βερμίου: 12. Κουτσουπιά


Tην εποχή αυτή το βουνό μας, το Βέρμιο, είναι στις δόξες του. Τα δένδρα έχουν βγάλει τα φύλλα και τα άνθη τους και μαζί με τα αγριολούλουδα συνθέτουν έναν μοναδικό βοτανικό παράδεισο. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο ξεχωρίζουν οι ανθισμένες κουτσουπιές με τα υπέροχα μωβ άνθη τους.
Η κουτσουπιά δεν έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, όμως αυτή την εποχή δίνει το ξεχωριστό
παρόν στη φύση, γιαυτό θα ήταν κρίμα να μην την συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμά μας στα φυτά του Βερμίου.
Ονομάζεται επιστημονικά  Cercis siliquastrum, ( Κέρκις η κερατονιοειδής) ανήκει στην οικογένεια Φαβίδες (Fabaceae) και στην υποοικογένεια Ψυχανθή (Papilionoideae). Είναι φυτό δικοτυλήδονο και φυλλοβόλο. Το συναντούμε στους πρόποδες του βουνού καθώς και στους φυσικούς φράχτες των χωραφιών μας. Αντέχει στο κρύο και ευδοκιμεί σε ξηρά αλκαλικά και ουδέτερα εδάφη . Το ύψος της φθάνει μέχρι τα 10 μέτρα και έχει σχήμα σφαιρικό. Τη συναντούμε στην Ευρώπη και στην Ασία, ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα φύλλα της έχουν σχήμα καρδιάς ή δίσκου και τα μωβ άνθη της εμφανίζονται πριν από τα φύλλα,  βγαίνουν σε πυκνά τσαμπιά και μοιάζουν με μικρές πεταλούδες. Στα άνθη της περιέχεται άφθονο νέκταρ, που προσελκύει τις μέλισσες. Στα μέρη μας ανθίζει τον Μάρτιο με Απρίλιο. Οι σπόροι της μοιάζουν με μικρά φασόλια και βρίσκονται μέσα σε μακρουλές θήκες (χέδρωπες) με μήκος περίπου 10 εκατοστά.
Η κουτσουπιά ονομάζεται από τους καθολικούς και «δένδρο του Ιούδα», διότι σύμφωνα με την παράδοση από τα κλαδιά της κρεμάστηκε ο Ιούδας.
Ο κορμός και τα κλαδιά της  περιβάλλονται από έναν λεπτό φλοιό, ο οποίος αφαιρείται εύκολα. Μάλιστα παλιά τα παιδιά έκοβαν κομματάκια από τα μικρά κλαδάκια, τα σκάλιζαν,  αφαιρούσαν σε κάποια σημεία το φλοιό και έφτιαχναν αυτοσχέδιες σφυρίχτρες. Το ξύλο της χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία, κυρίως γιατί δουλεύεται εύκολα στο τόρνο.
Μπορεί η κουτσουπιά να μην έχει ιδιαίτερα όμορφο όνομα και παράδοση, όμως είναι ένα πανέμορφο δένδρο – θάμνος γιαυτό καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό φυτό  για να στολίζει κήπους και πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...