Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Οικολογικές Παρεξηγήσεις

Π
ρώτα να ευχηθούμε στους φίλους αναγνώστες μας:  «Χριστός Ανέστη». Μια όμορφη ευχή, επίκαιρη, που ταιριάζει στην άνοιξη και πολύ περισσότερο στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας.
Μετά τις τελευταίες χειμωνιάτικες αναλαμπές των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι
επιτέλους μπήκαμε στην άνοιξη. Το κατάφυτο Βέρμιο φόρεσε τα καλά του και μας προσκαλεί για ένα περίπατο, μια ξεχωριστή εκδρομή, για να απολαύσουμε τη μοναδική φυσική ομορφιά του. Τα δένδρα πρασίνισαν και τα αγριολούλουδα και τα πολύτιμα βότανά άνθισαν και μοσχοβολούν. Το παραδεισένιο τοπίο συμπληρώνουν το κελάηδισμα των πουλιών, το κελάρυσμα των νερών που αναβλύζουν από τις 70 πηγές του βουνού,  η ομορφιά των βράχων, τα παραδοσιακά ξωκλήσια.
Γράψαμε για περισσότερα από 60 βότανα του βουνού μας. Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά, στα οποία θα αναφερθούμε στα καλοκαιριάτικα σημειώματά μας. Πολλά από τα βότανα αυτά έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες, όμως, όπως επισημάναμε πολλές φορές, στη στήλη μας απλά κάνουμε μια καταγραφή για να δείξουμε τη μεγάλη βιοποικιλότητα του Βερμίου. Δεν είμαστε ειδικοί για να δώσουμε ιατρικές  συμβουλές και πάντα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους, διότι πολλά από τα βότανα έχουν και επικίνδυνες παρενέργειες. Έτσι πρέπει, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, να συμβουλευόμαστε κάποιους ειδικούς και ποτέ να μην εγκαταλείπουμε την φαρμακευτική αγωγή που θα μας συστήσει ο γιατρός.
Τα γράφουμε αυτά, διότι δυστυχώς στον τόπο μας μάθαμε να μην ακούμε τους ειδικούς ή μάλλον ο καθένας άσχετος να το παίζει ειδικός και μάλιστα θαυματοποιός. Κάτι τέτοιο μας θύμισε πριν δυο βδομάδες και ο καθηγητής του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Φιλιππίδης σχετικά με τη χρήση του ζεόλιθου. Μας είπε αυτά ακριβώς που γράψαμε στη στήλη μας στις 14/12/2013. Ότι ο ζεόλιθος μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καλλιέργεια φυτών, ακόμη και για την υγεία μας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλοί «ακάθαρτοι» ζεόλιθοι, οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε στον καλλιεργητή και μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία, όσων τους καταναλώνουν, διότι πολλοί τύποι ζεόλιθου έχουν ινώδεις κρυστάλλους, όπως ο αμίαντος, και είναι καρκινογόνοι.
Επίσης μιας και μιλάμε για την άνοιξη, τη φύση και το βουνό μας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε μια ακόμη παρεξήγηση. Ορισμένα είδη άγριων πουλιών και θηλαστικών ζώων εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία, σαν αυτό που έχουμε στο δάσος του Αγίου Νικολάου και χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των δασών. Τα εκτροφεία αυτά συνήθως ανήκουν σε δασαρχεία ή σε κυνηγετικούς συλλόγους. Δυστυχώς  τα ζώα που εκτρέφονται, δεν έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στο άγριο τοπίο του δάσους και κυρίως δεν γνωρίζουν πώς να αμύνονται. Έτσι περίπου το 70% αυτών, τις πρώτες μέρες μετά την απελευθέρωση, αποτελεί εύκολη τροφή για τα υπόλοιπα άγρια ζώα του δάσους, ενώ το 30% σίγουρο θήραμα για τους κυνηγούς.  Έτσι όχι μόνο δεν προσφέρουν στον εμπλουτισμό της βιοκοινότητας, αλλά αντίθετα μερικές φορές, όταν τα εκτρεφόμενα είδη προέρχονται από άλλες περιοχές, μπορούν να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία του δάσους. Πολλά τέτοια προβλήματα παρουσιάζονται και με τον εμπλουτισμό σε ψάρια διάφορων ποταμών και λιμνών.
Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε πολλές τέτοιες παρεξηγήσεις. Επίσης πολλοί αυτοπροσδιορίζονται με διάφορους τίτλους, που δεν τους ταιριάζουν. Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο κάποιοι να αυτοαποκαλούνται «οικολόγοι», διότι έτσι θεωρούν ότι ανήκουν σε έναν μοντέρνο προοδευτικό πολιτικό χώρο. Άλλοι ονομάζονται «φιλόζωοι» ή «ζωόφιλοι», διότι κατέχουν μέσα σε κλουβιά διάφορα εξωτικά πουλιά ή ερπετά ή ακόμη, για να κάνουν το κέφι τους, φυλακίζουν στα διαμερίσματα διάφορα σκυλάκια, τα οποία όταν τα βαρεθούν τα πετάνε στο δρόμο κ.λ.π.

Ας είμαστε λοιπόν λίγο προσεχτικοί με αυτά που ακούμε και να μην πιστεύουμε τόσο εύκολα, διότι κινδυνεύουμε…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...