Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Βροχή και σήμερα...


Σ
ύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν από την ομάδα του συμπολίτη μας καθηγητή Μετεωρολογίας κ. Θεόδωρο Καρακώστα, την περσινή χρονιά σημειώθηκε στη χώρα μας ρεκόρ βροχόπτωσης. Όπως δείχνουν τα πράγματα και τη φετινή χρονιά θα έχουμε παρόμοια
φαινόμενα.
Ασφαλώς οι βροχές, όταν μάλιστα πέφτουν τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αποτελούν πολύτιμο δώρο για τους αγρότες μας και γενικά για τον άνθρωπο και τη φύση, διότι ποτίζονται τα φυτά, γεμίζουν τα ποτάμια και οι λίμνες, όπου διαβιούν πολλά είδη οργανισμών και ακόμη εμπλουτίζονται οι υπόγειες υδροφόρες λεκάνες, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πηγές και τις γεωτρήσεις.
  Το νερό αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους οργανισμούς του πλανήτη και η επάρκειά του αποτελεί κριτήριο επιβίωσης του γήινου οικοσυστήματος. Ο πλανήτης μας καλύπτεται κατά 71% από νερό. Οι τρεις μεγάλοι ωκεανοί (Ειρηνικός, Ατλαντικός, Ινδικός) καταλαμβάνουν έκταση περίπου 321.130.000 τετρ. χλμ με όγκο νερού 1.322.198.000.κυβ. χλμ. Το νερό αυτό αποτελεί το 97,39% του πλανήτη μας. Ένα ποσοστό 2,01% είναι το νερό που βρίσκεται παγωμένο στους πόλους και στις κορυφές των ψηλών βουνών. Μόνο το 0,58% βρίσκεται στο υπέδαφος, 0,02 % στις λίμνες και τα ποτάμια και το 0,01% στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή το γλυκό νερό αποτελεί το 2,6% των νερών του πλανήτη μας. Από αυτό ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του και για τις καλλιέργειες.
Το ποσοστό του καθαρού νερού κάθε χρόνο μειώνεται εξαιτίας της ρύπανσης και της καταστροφής των υπόγειων υδατοδεξαμενών. Η σύγχρονη γεωργία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Τα πολλά φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα εισχωρούν στο έδαφος και μολύνουν τα υπόγεια νερά. Καθημερινά όλο και περισσότερα νερά που υδροδοτούν πολλούς δήμους αποδεικνύονται επικίνδυνα, διότι περιέχουν νιτρικά, φωσφορικά ιόντα και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες. Επίσης οι ανεξέλεγκτες χωματερές ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά με δηλητήρια που προέρχονται από μπαταρίες, συντηρητικά και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στα σκουπίδια μας. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, πολλές πηγές στέρεψαν, πολλές υπόγειες δεξαμενές εξαφανίστηκαν λόγω καταστροφής των δασών (εκχερσώσεις, πυρκαγιές κ.λ.π.) καθώς και λόγω της ληστρικής εκμετάλλευσης των υπόγειων νερών με τις γεωτρήσεις. Μάλιστα σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις το νερό πλέον είναι υφάλμυρο, διότι η υπεράντληση οδήγησε σε εισχώρηση θαλάσσιου νερού και μόλυνση της υπόγειας  υδατοδεξαμενής.
Η φύση προνόησε για τον καθαρισμό του νερού με τον υδρολογικό κύκλο. Το νερό εξατμίζεται από τις θάλασσες και την επιφάνεια του εδάφους και με τη βροχή ξαναπέφτει καθαρό. Όμως το νερό της βροχής κατά 75% επιστρέφει στη θάλασσα και σε ποσοστό 25% πέφτει στην ξηρά. Στην επιστροφή του μπορεί να ρυπανθεί όταν περνάει μέσα από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα ή πέφτει σε λίμνες και ποτάμια που είναι ήδη μολυσμένα από τον άνθρωπο. Επίσης τα νερά των καταρρακτωδών βροχών δεν προλαβαίνουν να απορροφηθούν από το έδαφος και έτσι πάλι πηγαίνουν «χαμένα» στις λίμνες, στα ποτάμια και στη θάλασσα.
Τη Δευτέρα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Μια ημέρα που πρέπει στη χώρα μας να γιορτάσουμε ιδιαίτερα, διότι η πατρίδα μας διαθέτει 11 από τους σημαντικότερους υγρότοπους διεθνώς. Όμως για αυτούς θα γράψουμε στο επόμενο σημείωμά μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...