Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η πλατεία ήταν γεμάτη...


Η πλατεία είναι γεμάτη κι απ’ το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί
στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή…
 (Διονύσης Σαββόπουλος)

Α
υτές τις μέρες οι πλατείες έχουν την τιμητική τους. Πολλά απογεύματα συγκεντρώνονται πολίτες που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, έχουν 
διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης και διαφορετική πολιτική και κομματική τοποθέτηση. Τους ενώνει κάτι πολύ σπουδαίο: Η αγάπη για την πατρίδα, την οποία θέλουν να βλέπουν περήφανη και όχι να ποδοπατείται από μεγάλα ελληνικά και ξένα συμφέροντα. Όλοι αγωνίζονται τον αγώνα τον καθαρό και τίμιο για μια Ελλάδα που προσέφερε τον πολιτισμό και την παιδεία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ξανά θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις,  για ένα νέο κόσμο χωρίς ανισότητες, χωρίς αδικίες  με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο φυσικό περιβάλλον.
Η πλατεία της Νάουσας γεμίζει τις μέρες αυτές όχι μόνο από τους περήφανους πολίτες, αλλά και από την παράδοσή μας. Με την ευκαιρία της Αποκριάς, κάθε μέρα γεμίζει με Ναουσαίους όλων των ηλικιών που τραγουδούν, χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και γλεντούν με τον ζουρνά, έτσι όπως ξέρουμε στον τόπο μας. Την Κυριακή που μας πέρασε έλαμψε η  Νάουσα με το μοναδικό μας δρώμενο, τις Μπούλες. Η ιστορική διαδρομή των μπουλουκιών από το Δημαρχείο και από τα σοκάκια της πόλης, μας γέμισε περηφάνια και συγκίνηση. Ιδιαίτερη χαρά μας δίνει η συμμετοχή κάθε χρόνο, όλο και περισσότερων παιδιών, τα οποία θα συνεχίσουν τη μακραίωνη παράδοση για πολλά ακόμη χρόνια.
Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι Μπούλες. Στην πόλη μας λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία ακόμη πολλοί λαογραφικοί σύλλογοι, οι οποίοι προσφέρουν στον πολιτισμό, στην ιστορία και την παράδοση και μας  κάνουν περήφανους σε όλο τον κόσμο. Η Νάουσα μπορεί να είναι μικρή και με πολλά οικονομικά προβλήματα, όμως έχει πολλούς ανθρώπους που την αγαπούν και προσφέρουν αφιλοκερδώς στα γράμματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη και την παράδοση. Κάθε μέρα σχεδόν έχουμε κάποια ομιλία, κάποια έκθεση, κάποια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, αθλητικές εκδηλώσεις κ.λ.π. Οι δημότες της Νάουσας αγαπούν τον πολιτισμό και γεμίζουν τις αίθουσες, τιμώντας αυτούς που προσφέρουν στον τόπο.
Τις ημέρες της Αποκριάς θα έχουμε τη μεγάλη χαρά να απολαύσουμε για μια ακόμη φορά τα έργα του σπουδαίου λαϊκού μας ζωγράφου, του Τάκη Σκούπερ, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εθίμου μας. Θα γελάσουμε με τους φίλους της Παλιουφιρμένης, που εδώ και πολλά χρόνια, με το αστείρευτο μεράκι τους, δίνουν το δικό τους ξεχωριστό ντόπιο παραδοσιακό σατιρικό παρόν. Παράλληλα θα θαυμάσουμε τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών μας, μελών των Εικαστικών εργαστηρίων, όπως π.χ. η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Παπαδοπούλου και πολλά άλλα.
Τις μέρες αυτές λοιπόν θα ξαναγεμίσει όχι μόνο η πλατεία, αλλά ολόκληρη η πόλη θα γίνει μια γιορτή.  Μια γιορτή που θα προσφέρει μαζί με το ξινόμαυρο κρασί μας άφθονο γλέντι και διασκέδαση σε ντόπιους και ξένους.
Το σημερινό μας σημείωμα το αφιερώνουμε στην αγαπημένη μας Ίγκαμπριτ, που μας έφυγε πολύ νωρίς, αγάπησε τόσο πολύ τη Νάουσα και τέτοιες μέρες τη διαφήμιζε σε όλο τον κόσμο.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...