Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μεταλλαγμένα κ.λ.π.

14
 Φεβρουαρίου μεθαύριο, γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με το Καθολικό εορτολόγιο και γιορτή των ερωτευμένων για αυτούς που αισθάνονται ερωτευμένοι μόνο μια μέρα το χρόνο. Μια τέτοια μέρα λοιπόν νομίζω ότι ταιριάζει να αναφερθούμε στα
μεταλλαγμένα, στην κλωνοποίηση και τα πολλά νέα επιτεύγματα της Γενετικής Μηχανικής.
Από την αρχαιότητα πολλοί λαοί, όπως οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες κ.λ.π. προσπαθούσαν να δημιουργήσουν νέες ράτσες ζώων και ποικιλίες φυτών, τα οποία θα είχαν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά και κυρίως θα απέδιδαν μεγαλύτερη παραγωγή. Έτσι γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα γίνονται διασταυρώσεις ζώων, όπως αγελάδες, πρόβατα κ.λ.π., τα οποία παράγουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, γάλακτος, μαλλιού. Μάλιστα πολλά από αυτά τα ζώα εισάγονται και στην πατρίδα μας από κτηνοτροφικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Γαλλία κ.λ.π.) για να διασταυρώνονται με δικές μας ράτσες. Επίσης τα τελευταία χρόνια με τη μέθοδο των διασταυρώσεων έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα φυτά, όπως οπωροφόρα δένδρα, καλλωπιστικά φυτά κ.λ.π. Τα φυτά αυτά έχουν τις ιδιότητες να παράγουν περισσότερο προϊόν, να είναι πιο όμορφα, πιο ανθεκτικά σε ασθένειες ή σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο δήμο μας ακόμη λειτουργεί το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, το οποίο με παρόμοιες μεθόδους δημιούργησε πολλές νέες ποικιλίες μηλιάς, ροδακινιάς και άλλων οπωροφόρων δένδρων. Όμως οι διασταυρώσεις ζώων και φυτών είναι αρκετά χρονοβόρες και πολλές φορές δεν έχουν απόλυτη επιτυχία.
Σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη της Βιολογίας και ειδικότερα της Γενετικής επιστήμης και με την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού (DNA) του ανθρώπου και άλλων οργανισμών υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς γονιδίων από έναν οργανισμό σε άλλον και την μαζική παραγωγή ορμονών και άλλων χρήσιμων ουσιών, αλλά και δημιουργία νέων οργανισμών με συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η Γενετική Μηχανική είναι η νέα επιστήμη, η οποία χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Βιοτεχνολογίας έχει καταφέρει πραγματικά θαύματα. Έτσι π.χ. έχουμε σήμερα φθηνή, εύκολη και ελεγχόμενη παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης και άλλων ορμονών  από βακτήρια, πράγμα που βοήθησε εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη πολλοί ιοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κατάλληλων γονιδίων σε ανθρώπους που πάσχουν από δύσκολες κληρονομικές αρρώστιες και έτσι να θεραπευθούν από αυτές. (γονιδιακή θεραπεία), έστω και προσωρινά.
Επίσης στο γενετικό υλικό πολλών οπωροκηπευτικών έχουν τοποθετηθεί γονίδια από άλλους οργανισμούς, ώστε αυτά να αποκτήσουν νέες ιδιότητες, να μην προσβάλλονται από μικρόβια, να είναι ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα, να παράγουν περισσότερους, μεγαλύτερους και πιο όμορφους καρπούς κ.λ.π. Παρόμοια πράγματα γίνονται και σε ζώα, για να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων τους (κρέας, μαλλί, γάλα).Όλα αυτά τα φυτά και ζώα είναι γνωστά ως «γενετικά τροποποιημένα» ή μεταλλαγμένα, εφόσον άλλαξε το γενετικό τους υλικό.
Επίσης με την κλωνοποίηση μπορούν να γεννηθούν οργανισμοί, ουσιαστικά χωρίς πατέρα και μητέρα,  χωρίς γονείς ή ακόμη με τρις γονείς, πανομοιότυποι  μεταξύ τους, όμοιοι με κάποιον επιθυμητό οργανισμό, από τον οποίο πάρθηκε το γενετικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο ωάριο άλλου οργανισμού και άλλος οργανισμός το κυοφόρησε. Έτσι γεννήθηκε και η περίφημη Ντόλη. 
Όλα τα παραπάνω, που περιγράψαμε όσο το δυνατό με απλό τρόπο, φαίνονται όμορφα και ωραία. Γιατί με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι ώστε να περιοριστούν ή να αντιμετωπιστούν πολλές  κληρονομικές ασθένειες, ακόμη και να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να λυθεί το πρόβλημα διατροφής του ανθρώπινου πληθυσμού, ο οποίος αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Όμως οι παραπάνω ενέργειες είναι επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση, πράγμα που οπωσδήποτε διαταράσσει τη φυσική ισορροπία και δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν μετά από μερικά χρόνια. Ένα φυσικό οικοσύστημα χαρακτηρίζεται υγιές όταν διαθέτει μεγάλη ποικιλία οργανισμών, δυνατών και αδύνατων. Η φύση με τη φυσική επιλογή μπορεί να διαλέξει τους πιο ικανούς, αυτούς οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Σ’ αυτό οφείλεται σύμφωνα με τη Δαρβινική θεωρεία  η εξέλιξη των ειδών και η μεγάλη βιοποικιλότητα που υπάρχει σήμερα. Άραγε μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο, όπου όλοι οι οργανισμοί είναι όμορφοι, δυνατοί, χωρίς εχθρούς και αρρώστιες;
Σήμερα μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ασχολούνται με την παραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων, οι οποίοι κυριολεκτικά κατακλύζουν τον κόσμο. Μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, διότι δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες, έστω και μακροπρόθεσμα, μπορούν να έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή η απαγόρευση, δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη, διότι σιγά σιγά άρχισαν να ανοίγουν πολλά παραθυράκια.

Το συμπέρασμα λοιπόν που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι η πρόοδος της επιστήμης ασφαλώς βοήθησε τον άνθρωπο. Όμως να μην το παρακάνουμε. Μην τα βάζουμε με τη φύση, διότι όποτε προσπάθησε ο άνθρωπος να πάει κόντρα στους νόμους της φύσης έπαθε μεγάλες ζημιές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...