Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Βρισκόμαστε στην καρδιά των γιορτινών ημερών. Πέρασαν τα Χριστούγεννα και περιμένουμε τον ερχομό ακόμη μιας νέας χρονιάς με ανάμικτα αισθήματα προβληματισμού και φόβου για την κατάσταση που υπάρχει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια. Τα οικονομικά προβλήματα, οι
πόλεμοι, η τρομοκρατία και οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το τέλος του δύσκολου 2014 μας επιφύλασσε ακόμη μια οδυνηρή δοκιμασία. Το μεγάλο ναυάγιο στα στενά του Οτράντο ήταν μια ακόμη αφορμή για να διαπιστώσουμε τη μεγάλη δύναμη της φύσης. Ό, τι και να ανακαλύψει ο άνθρωπος, ό,   τι και να καταφέρει η τεχνολογία, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες και γενικά τις ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις της φύσης.  Μπορεί ο άνθρωπος με τα μέσα που διαθέτει να νομίζει ότι κυριαρχεί στον πλανήτη μας ακόμη και στο σύμπαν, όμως όλο και πιο συχνά έρχονται φυσικά φαινόμενα που μας προσγειώνουν και διαψεύδουν τους εγωισμούς μας.
Πάντως σχετικά με το μεγάλο ναυάγιο της Αδριατικής αξίζει για μια ακόμη φορά να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στους άνδρες των Ενόπλων δυνάμεων και γενικά σε όλους όσους βοήθησαν κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες ώστε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν αίσιο τέλος στο δράμα των ανθρώπων που προσπαθούσαν για περισσότερες από 24 ώρες να τα βάλουν με τα στοιχεία της φύσης. Επίσης να συλλυπηθούμε τις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στα φουρτουνιασμένα νερά της Μεσογείου.
Στη Νάουσα περιμέναμε, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δελτία, να ζήσουμε γιορτινές μέρες ντυμένες στα άσπρα, όμως μάλλον θα αρκεστούμε στο τσουχτερό κρύο. Όποιος πάντως θέλει να χαρεί τα χιόνια και να ασχοληθεί με τα χειμερινά σπορ, δεν έχει παρά να επισκεφθεί τα χιονοδρομικά μας κέντρα. Το χιόνι ήδη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πανέμορφου βουνού μας.
Ακόμη κάτι όμορφο, ευχάριστο και αισιόδοξο είναι η τήρηση και φέτος στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή των πατροπαράδοτων μοναδικών εθίμων μας. Οι καρτσιούνοι άναψαν και φέτος για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό και μαζί τις καρδιές των ανθρώπων. Το πιο αισιόδοξο είναι ότι φέτος όλοι οι καρτσιούνοι οργανώθηκαν από συλλόγους και παρέες, πράγμα που δείχνει ότι στον τόπο μας αγαπάμε τα έθιμα και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να βρεθούμε με τους φίλους μας, παρέα με το δικό μας τσίπουρο και ξινόμαυρο κρασί, τους σαρμάδες, τις τσιγαρίδες, τα τουρσιά και άλλους πεντανόστιμους μεζέδες με την συνοδεία του ζουρνά.

Με αυτές τις γιορτινές εικόνες ας ευχηθούμε να έχουμε μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ενωμένοι και αγαπημένοι, με υγεία και καθαρό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...