Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Βότανα του Βερμίου: 63. Ευώνυμος

Πολλές φορές γράψαμε για το πανέμορφο βουνό μας, το Βέρμιο. Ένα βουνό που διαθέτει μια τεράστια ποικιλία τοπίων και θαυμαστή βιοποικιλότητα. Στη στήλη μας περιγράψαμε μερικά μόνο από τα εκατοντάδες είδη φυτών που διαθέτει. Πολλά από αυτά ξεχωρίζουν στην ομορφιά τους και άλλα έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε κάθε επίσκεψη στο βουνό μας σίγουρα θα συναντήσουμε κάτι καινούργιο, σίγουρα θα περάσουμε όμορφα, μακριά από τη ρουτίνα της
καθημερινότητας.
Ο Ευώνυμος είναι ένας θάμνος, ο οποίος κάποιες εποχές μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Όμως το φθινόπωρο, όταν αρχίζουν να ωριμάζουν οι καρποί του μετατρέπεται σε ένα υπέροχο μπουκέτο.
Πρόκειται για τον Ευώνυμο τον ευρωπαίο ( Euonymus europaeus), που ανήκει στην οικογένεια των Κηλαστρίδων (Celastraceae), εμφανίζεται με πολλά  αυτοφυή και καλλιεργούμενα είδη  και είναι γνωστός με τα ονόματα ζουγρανιά, ταφλάνι, ασπρόξυλο κ.λ.π. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα ύψους και θα τον συναντήσουμε στις πλαγιές του βουνού και στις άκρες των χωραφιών. Τα φύλλα του μοιάζουν λίγο με της κρανιάς, είναι ωοειδή με μυτερές άκρες περισσότερα σκούρα στην επάνω επιφάνειά τους. Τα άνθη του έχουν 4 μέρη, χρώμα πρασινωπό και εμφανίζονται σε ταξιανθίες κορύμβου.
Οι καρποί του είναι κάψες και όταν ωριμάσουν το φθινόπωρο έχουν υπέροχο ρόδινο χρώμα και καλύπτουν ολόκληρα τα κλαδιά. Αποτελούνται από 4 λοβούς μεγέθους περίπου 1,5 εκατοστού. Όταν σκάζουν εμφανίζονται τα σπέρματα σαν μικρά πορτοκαλί αυγουλάκια.
Ο ευώνυμος φυτρώνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ίσως να ήταν γνωστός και στην αρχαία Ελλάδα. Μερικοί πιστεύουν ότι το γνώριζε ο Θεόφραστος και το χρησιμοποιούσε με το όνομα «τετραγωνία». Το ξύλο του είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό και το κάρβουνό του χρησιμοποιείται στη ζωγραφική. Πολλά είδη Ευώνυμου χρησιμοποιούνται σαν καλλωπιστικά φυτά για τους φράκτες κήπων κ.λ.π.
Ο φλοιός, η ρίζα και οι καρποί του Ευώνυμου έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στις πολύτιμες χημικές ουσίες που περιέχουν (εστέρες, χρωστικές κ.λ.π.). Χρησιμοποιείται σαν εντομοκτόνο, για την θεραπεία της ελονοσίας, είναι τονωτικό και έχει ιδιότητες  καθαρκτικές, ανθελμινθικές, ηπατικές, εμετικές κ.λ.π. Χρησιμοποιείται επίσης για δερματικές παθήσεις, για παθήσεις της χολής και είναι διουρητικό. Η χρήση του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι κυρίως οι καρποί του είναι ισχυρά δηλητηριώδεις.

Γιαυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θαυμάσουμε την ομορφιά του και όχι να το δοκιμάσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...