Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Βότανα του Βερμίου: 62. Επιλόβιο


Όπως γράψαμε πολλές φορές, μέσα από το αφιέρωμά μας στα βότανα του Βερμίου, προσπαθούμε να κάνουμε μια απλή καταγραφή των σπουδαιότερων αγριολούλουδων, θάμνων, δέντρων και άλλων φυτών του βουνού μας για να δείξουμε τον μεγάλο φυσικό πλούτο του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  μεγάλη βιοποικιλότητα χαρακτηρίζει ένα σταθερό και ισορροπημένο φυσικό οικοσύστημα. Όλα αυτά
τα εκατοντάδες είδη φυτών που συναντούμε στο Βέρμιο μας χαρίζουν όχι μόνο την απαράμιλλη ομορφιά των δασών μας, αλλά και υγεία, διότι διαθέτουν πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες. Όμως επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τα βότανα ως πανάκεια, για κάθε αρρώστια. Ο γιατρός είναι εκείνος, ο ειδικός επιστήμονας, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς από τι πάσχει ο καθένας και αυτός ο οποίος θα  μας συστήσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. 
Πρέπει να προσέχουμε λοιπόν στις διάφορες φήμες και να μην δοκιμάζουμε κάποιο βότανο πριν ρωτήσουμε ειδικούς. Διότι μπορεί ένα βότανο να μας κάνει κάπου καλό, αλλά να αντενδείκνυται αλλού.
Ένα πανέμορφο βότανο του βουνού μας, το οποίο τελευταία θεωρείται θαυματουργό κυρίως για παθήσεις του ουροποιητικού είναι το επιλόβιο. Πρόκειται για το γνωστό στη βοτανική επιστήμη σαν Επιλόβιο το στενόφυλλο (Epilobium angustifolium) και ανήκει στην  οικογένεια Onagraceae. Το βρίσκουμε σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα, όπως στην περιοχή Μπάρα του Σελίου. Είναι πολυετές φυτό με ύψος που μπορεί να φθάσει τα 2 μέτρα. Χαρακτηριστικό του είναι τα ροζ άνθη που αποτελούνται από 4 λεπτά πέταλα και βγαίνουν πολλά μαζί σαν στάχυ. Τα φύλλα του είναι λεπτά μακριά με κυματιστή περιφέρεια και μήκους περίπου 15 εκατοστά.

Το επιλόβιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν για τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητές του ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης. Περιέχει φλαβονοειδή, γλυκοζίδια και άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Σαν φαρμακευτικό βότανο χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη του σε μορφή εγχύματος (τα αφήνουμε 10 λεπτά μέσα σε βραστό  νερό). Έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις και θεωρείται πολύ καλό για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Επίσης χρησιμοποιείται σαν αντιμικροβιακό, επουλωτικό, ηρεμιστικό και  κάνει καλό σε πολλά προβλήματα των νεφρών και του πεπτικού συστήματος. . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...