Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ακόμη ένα πρόστιμο...

Ακόμη ένα  άσχημο μαντάτο ήρθε προχθές από τις Βρυξέλλες.  Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά μνημόνια, αλλά με ακόμη ένα πρόστιμο για την αδιαφορία που δείχνουμε απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Η Κομισιόν λοιπόν προτείνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μας δικάσει και να μας επιβάλλει πρόστιμο 14.904.736 ευρώ και κάθε μέρα από 72.864€, μέχρι να
συμμορφωθούμε, διότι παρόλο που πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη καταδίκη μας, ακόμη η χώρα μας δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Δυστυχώς στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σχεδόν κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τους τόνους τοξικών αποβλήτων που καθημερινά ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, θάβονται στο έδαφος, εκπέμπονται ακατέργαστα στην ατμόσφαιρα και φυσικά δεν ρυπαίνουν μοναχά το περιβάλλον αλλά παράλληλα βλάπτουν σε επικίνδυνο βαθμό την υγεία μας.
Ακούμε για τη ρύπανση του Ασωπού, για τη Χαλκιδική, τη Βεγορίτιδα, ακόμη και τη δικιά μας τάφρο 66,  αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Οι περισσότερες χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων κ.λ.π. πετούν τα επικίνδυνα λύματα τους χωρίς να τα υποβάλλουν στην παραμικρή κατεργασία, χωρίς να τα περάσουν από κάποιο σύστημα βιολογικού καθαρισμού, από κάποιο στοιχειώδες φίλτρο κ.λ.π. Όλες αυτές οι ουσίες δηλητηριάζουν το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος που καλλιεργούμε. Οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι σοβαρότατες. Κάθε χρόνο έχουμε αύξηση στις ασθένειες του αναπνευστικού, σε αλλεργίες και ακόμη και σε καρκίνους, οι οποίοι οφείλονται ακριβώς σε αυτή τη ρύπανση.
Δυστυχώς οι ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες. Βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και ακόμη στη χώρα μας δεν έχουν κατασκευαστεί οι σύγχρονοι ΧΥΤΥ, οι βιομηχανίες δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα επεξεργασίας των λυμάτων τους, δεν λειτουργούν προγράμματα ανακύκλωσης επικίνδυνων αποβλήτων, όπως υλικών μπαταριών αυτοκινήτων, ορυκτελαίων κ.λ.π. Ακόμη και η ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων και αυτή γίνεται σε ελάχιστο βαθμό και με πρωτόγονες μεθόδους.
Όπως γράψαμε πολλές φορές με την ανακύκλωση των  υλικών δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον και την υγεία μας, αλλά παράλληλα έχουμε πολλά ακόμη οφέλη. Όπως π.χ. περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τα σκουπίδια και έτσι εξοικονομούμε τα χρήματα που χρειάζεται η κατασκευή νέου σκουπιδότοπου, μειώνεται η ανεργία, διότι στα εργοστάσια ανακύκλωσης δουλεύουν πολλοί άνθρωποι, εξοικονομούμε πολλές πρώτες ύλες (μεταλλεύματα, καύσιμα κ.λ.π.).
Έτσι λοιπόν την εποχή αυτή που η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση, που οι άνθρωποι υποφέρουν και  χάνουν τις δουλειές τους, αντί να εφαρμόσουμε προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία θα μας έφερναν κέρδη και δουλειές, εμείς θα πληρώσουμε τα βαριά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ας ελπίσουμε οι νέοι τοπικοί άρχοντες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο πάνω στα προβλήματα του περιβάλλοντος και να ξεκινήσουν από τους δήμους νέα πιο οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης και γενικά προστασίας τους περιβάλλοντος, δηλαδή της υγείας μας…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...