Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Βότανα του Βερμίου: 58. Μελισσόχορτο


Eίναι μερικά βότανα που πραγματικά ξεχωρίζουν από τα άλλα. Τέτοιο είναι και το μελισσόχορτο, που θα το βρούμε σε πολλές περιοχές του βουνού μας, κυρίως στους πρόποδες και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα λεμονιού καθώς και για τις πολύ σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Πρόκειται για το φυτό Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis), γνωστό και με τα ονόματα μελισσοβότανο, κιτροβάλσαμο κ.λ.π. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae), όπως και η ρίγανη. Είναι ένα σχετικά μικρό  ποώδες πολυετές  φυτό ύψους περίπου μισού μέτρου, με σκουροπράσινα αυγοειδή φύλλα που καταλήγουν σε οδοντωτή περιφέρεια. Τα άνθη του είναι μικρά, λευκά, δίχειλα, σαν μικρά σκυλάκια. Η έντονη μυρουδιά των φύλλων προσελκύει τις μέλισσες, γιαυτό πήρε και το όνομα μελισσοβότανο.
Τα φύλλα του μελισσόχορτου χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη φαρμακευτική και την αρωματοποιία. Περιέχουν πολύτιμες χημικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, αιθέρια έλαια, τανίνες, χρωστικές, ροζμαρινικό οξύ κ.λ.π. Στη μαγειρική το χρησιμοποιούμε σαν αρωματικό, όπως και τη ρίγανη, κυρίως για τα ψάρια. Επίσης  χρησιμοποιείται για να αρωματίζει ποτά (μπύρες, λικέρ, κρασιά) και  ροφήματα.
Στην ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται σε μορφή ροφήματος σαν τονωτικό, σαν χωνευτικό καθώς για την αντιμετώπιση της γρίπης, των κρυολογημάτων, των πονοκεφάλων κ.λ.π. Είναι ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Έχει ιδιότητες αντισπασμωδικές, αντιβακτηριακές εμμηναγωγές και αντιαλλεργικές. Βοηθάει επίσης στη θεραπεία του επιχείλιου έρπη. Το αιθέριο έλαιο λειτουργεί και σαν ηρεμιστικό, καταπραϋντικό και αντικαταθλιπτικό. Είναι πολύ καλό για τις αϋπνίες και τονώνει τη μνήμη. Επίσης επαλείψεις με το βότανο και μασάζ βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως τα εκζέματα. Ακόμη μια επάλειψη με μελισσόχορτο βοηθάει στην απομάκρυνση των κουνουπιών και άλλων εντόμων.
Το μελισσοβότανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Το αναφέρουν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, οι οποίοι το θεωρούσαν σπουδαίο φαρμακευτικό φυτό.
Λόγω των πολλών ιδιοτήτων του σήμερα το μελισσόχορτο καλλιεργείται και αποφέρει σημαντικά κέρδη στους αγρότες.
Τώρα λοιπόν, που πλησιάζει το φθινόπωρο, ένα ρόφημα με μελισσοβότανο το βράδυ, πριν τον ύπνο, σίγουρα θα μας κάνει καλό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...