Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα

Πριν είκοσι χρόνια, τέτοιες μέρες, και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων το θέμα που συνηθίζαμε να συζητάμε στους «οικολογικούς» κύκλους και να γράφουμε και στη στήλη μας είχε να κάνει με τον προβληματισμό αν πρέπει να στολίζουμε φυσικό δένδρο ή πλαστικό ή ακόμη και το
πατροπαράδοτο καραβάκι.
Τώρα οι προβληματισμοί αυτοί έχουν πλέον ξεπεραστεί, γιατί με την οικονομική κρίση που περνάμε λίγοι πια νοιάζονται αν θα στολίσουν χριστουγεννιάτικο δένδρο. Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι το πώς θα τα βγάλει πέρα και πώς θα φέρει στην οικογένειά του τον «άρτον τον επιούσιον».
Τώρα επίσης δεν προβληματιζόμαστε αν είναι οικολογική συνήθεια ο στολισμός φυσικού έλατου, διότι τα έλατα που πωλούνται στην αγορά προέρχονται από ειδικές φυτείες, όπου δουλεύουν πολλοί νέοι άνθρωποι και βγάζουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ένα καλό μεροκάματο και δεν ξενιτεύονται. Αρκεί βέβαια τα δένδρα αυτά να είναι νόμιμα. Όσο για τα πλαστικά δένδρα και αυτά δεν είναι άσχημα εφόσον τα χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια. Υπάρχουν και κάποια ακόμη καλύτερα, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί κ.λ.π.).
Σχετικά με το δίλημμα δένδρο ή καραβάκι, είναι γεγονός ότι ποτέ, τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν στολίζαμε καραβάκι. Απλά αυτό ήταν ιδέα κάποιων που δεν τους αρέσουν τα ξενόφερτα έθιμα. Όμως αν  είναι έτσι και με αυτή τη λογική θα έπρεπε να αποκηρύξουμε και τον χοντρό Αγιοβασίλη με τα άσπρα γένια και τα κόκκινα ρούχα, που έρχεται από το Βορρά και ουσιαστικά είναι ο Άγιος Νικόλαος των καθολικών. Ο δικός μας ορθόδοξος Μέγας Βασίλειος έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, είναι λεπτός, έχει μαύρα γένια και είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες, προστάτης των φτωχών.    
Ένα «καλό» που έκανε η οικονομική κρίση είναι  ο περιορισμός της  μεγάλης σπατάλης που γινόταν με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Πριν μερικά χρόνια σχεδόν κάθε μπαλκόνι, κάθε σπίτι ήταν στολισμένο και φεγγοβολούσε το βράδυ. Οι γείτονες ανταγωνίζονταν ποιος θα βάλει περισσότερα στολίδια, όπως συνηθίζεται στην Αμερική. Σήμερα απ’ τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη η έλλειψη όρεξης και ψυχικής διάθεσης συντέλεσαν να σκοτεινιάσουν όχι μόνο τα μπαλκόνια, αλλά και οι δημόσιοι δρόμοι των πόλεων, γιατί οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Δήμοι μας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν σχεδόν σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη οργανωμένα «Χριστουγεννιάτικα χωριά», όπου μπορούν οι γονείς να πάνε τα παιδάκια τους για να διασκεδάσουν και παράλληλα κάποιοι επαγγελματίες να κερδίσουν κάτι επιπλέον.
Οι δοκιμασίες λοιπόν που περνάμε τα τελευταία χρόνια ίσως είναι αφορμή να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, να ξεφύγουμε από την ξενομανία και τις περιττές επιδείξεις και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τα πατροπαράδοτα έθιμά μας. Τουλάχιστον στη Νάουσα έχουμε πολλά τέτοια έθιμα και ευτυχώς τα διατηρούμε με ευλάβεια.
Η στήλη εύχεται σε όλους τους αναγνώστες της

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΥΓΕΙΑ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
(Δημοσιεύτηκε στα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ στις 20 Δεκεμβρίου 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...