Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ακόμη μια προεκλογική περίοδος στη Νάουσα

Όπως φαίνεται μπήκαμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο. Ήδη ανακοινώθηκαν οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς, οι οποίοι θα διεκδικήσουν  το Δήμο μας. Ας ευχηθούμε λοιπόν
σε όλους καλή επιτυχία για το καλό της όμορφης Νάουσας, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τόσα πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με κυριότερο την ανεργία, μετά το κλείσιμο όλων των βιομηχανιών μας. Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία, διότι πιστεύουμε ότι σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά την πόλη και θέλουν να δουλέψουν γι’ αυτή. Θεωρούμε ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρίσκονται μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις για να μπορεί και ο δημότης ελεύθερα να κάνει την επιλογή του. 
Δυστυχώς στην τοπική μας μικρή κοινωνία και γενικά στη χώρα μας έχουμε μια άσχημη νοοτροπία, η οποία στερεί από πολλούς άξιους και εργατικούς ανθρώπους τη συμμετοχή τους στα κοινά. Δυστυχώς όταν οι δημοτικές παρατάξεις επιζητούν τη στήριξη κάποιου πολιτικού κόμματος, που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι  το βράδυ των εκλογών να μετράει τα κουκιά του. Όταν ψηφίζουμε με κριτήρια συγγενικά ή εξωτερικής εμφάνισης του υποψηφίου ή ακόμη αυτούς που θα μας τάξουν τους λαγούς με τα πετραχήλια. Τότε σίγουρα δεν ψηφίζουμε τους καλύτερους και να μην παραπονιόμαστε την επαύριο των εκλογών.
Η νέα δημοτική αρχή λοιπόν θα έχει να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα του δήμου μας. Προβλήματα οικονομικά και περιβαλλοντικά. Σίγουρα δεν μπορούν να ξανανοίξουν τα εργοστάσιά μας, τουλάχιστον οι κλωστοϋφαντουργίες. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Το καταπράσινο μαγευτικό Βέρμιο, με τα μονοπάτια του, τις πηγές του, τα ξωκλήσια του, ακόμη και  το χιονοδρομικό  κέντρο των 3 – 5 Πηγαδιών, μπορεί να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι παράλληλα θα περνούν και από την πόλη μας για να κάνουν μια βόλτα στον Άγιο Νικόλαο ή στο Κιόσκι, να απολαύσουν τη  μοναδική Ναουσαίικη φιλοξενία με το ξινόμαυρο κρασί, τους αγνούς τοπικούς μεζέδες μας, τα φαγητά και γλυκά στα άνετα και καθαρά ταβερνάκια μας. Τώρα μάλιστα που απαγορεύεται  το κάπνισμα, στις καφετερίες και στις ταβέρνες μπορούν να περάσουν όμορφες στιγμές ολόκληρες οικογένειες. Φεύγοντας οι επισκέπτες μας θα παίρνουν μαζί τους φρούτα, κρασιά και πολλά ακόμη προϊόντα τοπικών οικοτεχνιών. Η Νάουσα επίσης έχει τα μοναδικά της έθιμα, όπως το δρώμενο της Μπούλας, που μπορούν, σε συνδυασμό με τις αρχαιότητές της, να την κάνουν επίκεντρο όχι μόνο ελληνικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το πολύτιμο φυσικό μας περιβάλλον πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο. Η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποτάμι μας, την Αράπιτσα, η οποία δεν χρειάζεται καμία απολύτως «αξιοποίηση». Το μόνο που χρειάζεται είναι συνεχής φροντίδα και καθαριότητα. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης μας, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στο ποτάμι μας.
Ακόμη πρέπει να προσεχτούν και να αναδειχτούν οι παραδοσιακές γειτονιές της Νάουσας. Να δοθούν κίνητρα στους δημότες για τη συντήρηση των παλιών σπιτιών, τα οποία δυστυχώς σιγά σιγά καταρρέουν. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους, που κατάφεραν να συντηρήσουν παραδοσιακά σπίτια, όπως του Μάκη, του Μούγγρη κ.λ.π.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο θέμα των σκουπιδιών. Να προωθηθεί η ιδέα της ανακύκλωσης και μαζί με τους υπόλοιπους Δήμους της Ημαθίας επιτέλους να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει νέος σύγχρονος Χ.Υ.Τ.Υ.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία όπως γράψαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας, πρέπει σε συνεργασία με τους τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους να βρουν στέγη και παράλληλα να ενημερωθούν οι δημότες, ώστε να δείξουν μεγαλύτερη στοργή και ευαισθησία.
Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι δημοτικοί συνδυασμοί, υπάρχουν ακόμη πολλά, τα οποία νομίζουμε ότι με καλή διάθεση και πολλή δουλειά μπορούν να μπουν σε μια σειρά…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...