Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ήρθαν λοιπόν και φέτος τα Χριστούγεννα. Η πιο μεγάλη και πιο όμορφη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας. Της ελπίδας, που τόσο χρειαζόμαστε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε στη χώρα μας. Ας προσπαθήσουμε αυτές τις άγιες μέρες να ξεχάσουμε για λίγο τα πολλά προβλήματα, που μας ταλαιπωρούν και ας αφεθούμε στη θαλπωρή της οικογενειακής γαλήνης, παρέα με τα υπέροχα έθιμα του τόπου μας.
Είναι πολλά τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας και ιδιαίτερα της μοναδικής μας Νάουσας, που κάθε χρόνο αναβιώνουν τέτοιες μέρες για να κάνουν πιο ανθρώπινες και πιο ζεστές τις γιορτές. Τα περισσότερα μάλιστα από τα έθιμα αυτά ξεκινούν από τη φύση. Γιατί πολύ απλά η φύση είναι αυτή που τροφοδοτεί τον άνθρωπο με όλα τα αγαθά που χρειάζεται τόσο για τη διατροφή του, όσο και για την κάλυψη των αναγκών του.
Πολλοί σύλλογοι και φέτος θα ανάψουν στις γειτονιές της Νάουσας τον «καρτσιούνο» τους, για να ζεστάνουν τον μικρό Χριστό. Μαζί με το Χριστό γύρω από τα αναμμένα κούτσουρα, δρένια και οξιές, που μας προσφέρει απλόχερα το βουνό μας, το καταπράσινο Βέρμιο, θα βρεθούν οι παρέες, φίλοι, συγγενείς, γνωστοί και άγνωστοι, θα πιουν το μπρούσκο ξινόμαυρο κρασί και το μυρωδάτο τσίπουρο με τους νόστιμους ντόπιους μεζέδες θα πουν τα μασλάτια τους, θα γλεντήσουν, έτσι όπως ξέρει να γλεντάει ο απλός λαός, χωρίς περιττά έξοδα, στολίδια και φανφάρες.


Το ξημέρωμα της παραμονής των Χριστουγέννων τα μικρά παιδιά θα μας ξυπνήσουν τραγουδώντας στις γειτονιές τα κάλαντα. Είναι σίγουρο ότι φέτος θα συγκεντρώσουν πολύ λιγότερα χρήματα, όμως αρκεί που θα τηρήσουν το έθιμο. Εξάλλου εδώ στη Νάουσα από παλιά δεν συνήθιζαν οι νοικοκυραίοι να δίνουν χρήματα στα κάλαντα των Χριστουγέννων, παρά ξηρούς καρπούς, καραμέλες και άλλα καλούδια. Ήδη τις μέρες που μας πέρασαν πολλοί σύλλογοι, το ωδείο και σχολεία έψαλαν στην πλατεία και τους δρόμους τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δίνοντας έτσι μια πιο όμορφη νότα στην αγορά της πόλης, που την έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Στην όμορφη ατμόσφαιρα σίγουρα βοήθησαν και οι γιορτές για τα παιδιά που οργάνωσε ο Δήμος και τα σχολεία, καθώς και ο στολισμός της πόλης.
Ασφαλώς το φαγητό των Χριστουγέννων θα είναι και αυτό κάτι το παραδοσιακό και ξεχωριστό. Στη Νάουσα συνηθίζουμε το χοιρινό με το σέλινο ή τις πατά-τες. Μαζί με τις πίτες, τους σαρμάδες, το κρασί και τις χειμωνιάτικες σαλάτες το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι μια πραγματική απόλαυση. Όσοι αντέξουν θα δοκι-μάσουν και το επιδόρπιο με τις μηλόπιτες, τους μπακλαβάδες, τα ρετσέλια και τα κανταΐφια. Πάντως οι λαίμαργοι, ας προσέξουν λιγάκι για να μην έχουμε στεναχώριες και μπλεξίματα με γιατρούς και νοσοκομεία.
Με όλα αυτά και άλλα πολλά έθιμα και με το πανέμορφο χιονισμένο τοπίο του βουνού μας, ας ευχηθούμε να περάσουμε και φέτος :
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Με ΥΓΕΙΑ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...