Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οικονομία στη Θέρμανση

Η μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και γενικά των καυσίμων σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών αναγκάζει πολλούς να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας ή να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση των καύσιμων. Ήδη έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πωλήσεις πετρελαίου στη χώρα μας.
Στις διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφερθήκαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως για τη θέρμανση του σπιτιού.
Ένα μεγάλο μέρος της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας, περισσότερο από 70% χρησιμοποιείται για τη θέρμανση. Για να καταφέρουμε να περιορίσουμε το ποσοστό αυτό καθώς και τα υπέρογκα έξοδα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας:
Να λειτουργούμε την κεντρική θέρμανση μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας, να χρησιμοποιούμε χρονοδιακόπτη και θερμόμετρα αισθητήρες, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία περίπου στους 22 βαθμούς.
Να φροντίσουμε για τη σωστή θερμομόνωση του κτηρίου και την αποφυγή απωλειών θερμότητας. Η σωστή μόνωση (τοίχοι, κουφώματα κ.λ.π.) μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση περίπου 10% ενέργειας.
Να ελέγχουμε τακτικά την κεντρική θέρμανση, κάνοντας κάθε χρόνο την α-παραίτητη συντήρηση του καυστήρα, του λέβητα, της καμινάδας κ.λ.π. ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση. Επίσης να καλύπτουμε με θερμομονωτικό υλικό τις εξωτερικές σωληνώσεις.
Ο σωστός προσανατολισμός του σπιτιού βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όταν ο ήλιος βλέπει ένα σπίτι αρκετές ώρες, σίγουρα το ζεσταίνει και περισσότερο. Επίσης τα πολλά παράθυρα βοηθούν στην είσοδο ηλιακής θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού. Αρκεί φυσικά τα παράθυρα αυτά να έχουν διπλά τζάμια και να κλείνουν σωστά.
Εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σπιτιού επιτυγχάνουμε με την τοποθέτηση «θερμών» υλικών στα πατώματα, όπως ξύλου, χαλιών κ.λ.π.
Ακόμη και ο χρωματισμός των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Τα «ζεστά» χρώματα, αυτά που απορροφούν θερμότητα, σίγουρα ενδείκνυνται.
Πολλά από τα παραπάνω μέτρα μπορούν παράλληλα με την εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας να βοηθήσουν και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως π.χ. ο σωστός προσανατολισμός του σπιτιού και τα πολλά παράθυρα βοηθούν στον περιορισμό της δαπάνης φωτισμού των κτηρίων. Το 12% περίπου της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιείται για τον φωτισμό των κτηρίων και τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 25% στα δημόσια κτήρια.
Ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων εκτός από το πορτοφόλι μας επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα και γενικά το φυσικό μας περιβάλλον. Τα καυσαέρια που βγαίνουν από τις καμινάδες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τόσο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και της όξινης βροχής.
«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» λοιπόν. Την εποχή που τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο και τα νοικοκυριά καταβάλουν αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τα μέτρα μας με την ελπίδα ότι κάτι θα κερδίσουμε τόσο εμείς, όσο και το φυσικό μας περιβάλλον.Δημοσιεύτηκε στα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ Νάουσας (3/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...