Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εικονική πραγματικότητα

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ζωή μας άλλαξε δραματικά. Οι δραστηριότητές μας, οι συνήθειες, οι ασχολίες μας, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά μας, όλα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά και ακολουθούν την ξέφρενη πορεία της τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτή η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών οδήγησε την ανθρωπότητα σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια από αυτά που βάδιζε μόλις πριν είκοσι χρόνια. Το ερώτημα και η απορία είναι: άραγε τώρα με όλες αυτές τις ανέσεις περνάμε καλύτερα;
Ασφαλώς περνάμε καλύτερα με τα κινητά τηλέφωνα, με τα e-mail κ.λ.π., διότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε εύκολα, γρήγορα και σχετικά φθηνά να επικοινωνήσουμε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Κάποτε για να γίνει μια σύνδεση σταθερού τηλεφώνου χρειάζονταν να περάσουν μερικά χρόνια, ελάχιστοι διέθεταν τηλέφωνο και για να επικοινωνήσουμε χρησιμοποιούσαμε ακόμη και τα τηλεγραφήματα, γράφοντας «τηλεγραφικά» για μικρότερο κόστος. Σήμερα μικροί και μεγάλοι ακόμη και η… «κουτσή Μαρία» κατέχουν περισσότερες από μία συσκευές κινητού τηλεφώνου, σταθερά τηλέφωνα, υπολογιστές κ.λ.π. Όμως μήπως με αυτά τα πολλά τηλέφωνα τελικά χάσαμε την προσωπική επαφή με συγγενείς φίλους και γνωστούς; Παρατηρούμε κυρίως τα νέα παιδιά να περπατούν στο δρόμο έχοντας συνεχώς στο αφτί τους κάποιο κινητό τηλέφωνο ή να «παραμιλούν» μέσω των ασύρματων ακουστικών. Όταν όμως τα παιδιά αυτά βρεθούν σπάνια με τους φίλους τους, σιωπούν ή εξακολουθούν να μιλούν στο κινητό.
Ήδη ξεχάσαμε την αλληλογραφία, το πολύ να στέλνουμε κάποια ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα. Ακόμη και οι ευχές στέλνονται με SMS. Το άσχημο είναι ότι η βιασύνη οδήγησε στην ανακάλυψη μιας νέας γραφής στα κινητά και στο διαδίκτυο, των greeklis, δηλαδή ελληνικά με ξένους χαρακτήρες. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η γραφή καλύπτει πιο πολύ την ανορθογραφία και την πλήρη άγνοια της γλώσσας μας. Όμως τα γράμματα είχαν και τη χάρη τους. Όταν καθόμασταν να γράψουμε κάποιο γράμμα σε φίλους και συγγενείς, βγάζαμε πολύ καλύτερα τα συναισθήματά μας. Πολλά γράμματα έμειναν στην ιστορία. Το γράμμα ήταν κάτι το χειροπιαστό και μπορούσε να μείνει σε κάποιο συρτάρι μαζί με μια φωτογραφία ως… ενθύμιο «παντοτινής φιλίας». Επίσης η αγωνία της αναμονής μιας γραπτής απάντησης δεν συγκρίνεται με τo ψάξιμο στα «εισερχόμενα» e-mails.
Τελευταία είναι πολύ της μόδας οι σελίδες της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης. Όλα σχεδόν τα παιδιά, αλλά και πολλοί μεγάλοι, διαθέτουν το δικό τους «προφίλ» στο διαδίκτυο. Μάλιστα πολλοί περηφανεύονται διότι έχουν χιλιάδες φίλους. Όμως οι φίλοι αυτοί, συνήθως είναι άγνωστοι, πρόσκαιροι και εικονικοί. Όταν ο νέος ξημερώνεται στον υπολογιστή, σίγουρα χάνει την επαφή με τους ανθρώπους, δεν έχει φίλους, δεν μπορεί να αθληθεί, να χαρεί τη φύση. Απομονώνεται μέσα σε τέσσερις τοίχους περικυκλωμένος από καλώδια, απορροφά κάθε είδους ακτινοβολία, χάνει την ομορφιά της ηλικίας του, τη χαρά της φιλίας, του νεανικού έρωτα και των σπορ.


Το διαδίκτυο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ανθρωπότη-τας. Είναι πανεύκολο πια να παίρνουμε κάθε είδους πληροφορίες και να μαθαίνουμε κάθε στιγμή τα γεγονότα που συμβαίνουν σ’ όλο τον κόσμο. Όμως είναι γνωστά και τα κάθε είδους εγκλήματα και παράνομες ενέργειες, που γίνονται μέσα από αυτό το τόσο χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο.
Ακόμη και η τηλεόραση, η οποία πέρασε ήδη σε δεύτερη μοίρα. Εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου μας. Μπορούμε κάλλιστα να κλείσουμε το διακόπτη και αντί να βλέπουμε ανούσιες εκπομπές, σήριαλ και κουτσομπολιά, να πάμε μια βόλτα με τους φίλους, να πιούμε ένα καφέ ή να περπατήσουμε στην πόλη μας και στην πανέμορφη φύση μας.
Τελικά, οπωσδήποτε, οι πολλές ανέσεις, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, βοήθησαν πάρα πολύ τη ζωή μας. Όμως χρειάζεται να μην το παρακάνουμε. Να κάνουμε τις επιλογές μας, να προσέχουμε κυρίως τα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από την εικονική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...