Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ



Σ
ήμερα η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολες μέρες. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα  πλήττουν κυρίως τη χαμηλή και μεσαία τάξη. Η ανεργία καθημερινά αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται και η κοινωνία μας βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου απελπιστική κατάσταση. Η νεολαία, που θα ‘πρεπε να αποτελεί  την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο, δεν μπορεί πια να ελπίζει σε τίποτε παρά μόνο σε μια δουλειά έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας. Την ώρα που χιλιάδες κακόμοιροι μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα, πολλοί έλληνες ετοιμάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Μέσα σε ελάχιστους μήνες καταφέραμε να φέρουμε τη χώρα μας μισό αιώνα πίσω. Και σαν να μην έφταναν όλα όσα τραβάμε στο εσωτερικό μας, παράλληλα δεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες πικρόχολα και ταπεινωτικά σχόλια από τους πολίτες και κυρίως από τα κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κρατών. Όμως εμείς δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω, αλλά να αντιδράσουμε σε όλες αυτές τις κακόβουλες κοροϊδίες, διότι έχουμε να δείξουμε, όχι μόνο σαν χώρα αλλά και σαν λαός, πολλά και πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα και επιτεύγματα.
Ασφαλώς όλοι, φίλοι και εχθροί,  γνωρίζουν τη μεγάλη ιστορία μας, γνωρίζουν ότι από τη χώρα μας ξεκίνησε η δημοκρατία και ο πολιτισμός. Οι βάσεις της φιλοσοφίας και των επιστημών τέθηκαν από τους μεγάλους έλληνες φιλοσόφους πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Από αυτή τη γωνιά της Ευρώπης ξεκίνησε η ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων. Ακόμη και τον καιρό που η χώρα μας στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό, έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες ξεκίνησαν την αναγέννηση και τον διαφωτισμό στην Ευρώπη. Και σήμερα οι έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν σε ολόκληρο τον πλανήτη και γίνονται περιζήτητοι λόγω της εργατικότητας και υπευθυνότητας που τους διακρίνει.
Το φυσικό περιβάλλον της χώρας αποτελεί για μας ακόμη έναν μεγάλο θησαυρό. Πρώτα η γεωγραφική μας θέση στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στην ποικιλία κλίματος, όσο και στη βιοποικιλότητα. Μέσα σε μόλις 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα διακρίνουμε 4 κλιματικούς τύπους. Η θερμοκρασία μεταβάλλεται τόσο με το γεωγραφικό πλάτος όσο και με το υψόμετρο και επηρεάζεται σημαντικά από τη θάλασσα, η οποία περιβάλει τη χώρα μας και από τη μεγάλη ποικιλία στη μορφολογία του εδάφους. 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, όσο της μισής Αφρικής, δαντελωτές ακτές και χιλιάδες νησιά στα δυο μεγάλα πελάγη μας, μικρά και μεγάλα βουνά, λόφοι και οροσειρές, ήρεμες πεδιάδες, βαθιές κοιλάδες, που διαρρέονται από ποτάμια και ορμητικούς χείμαρρους, μικρές  πανέμορφες λίμνες δημιουργούν μοναδικά φυσικά τοπία, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες είδη οργανισμών. Περισσότερα από 6.000 είδη φυτών, από τα οποία μάλιστα το 10% ενδημικά, περισσότερα από 450 είδη πουλιών και ακόμη πάρα πολλά είδη εντόμων, θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών κάνουν τη χώρα μας ένα μοναδικό οικοσύστημα, σπάνιο σε ολόκληρη τη γη. Δεν είναι τυχαίο το ότι στην Ελλάδα συναντούμε 11 υγρότοπους διεθνούς σημασίας (Σύμβασης Ραμσάρ), 10 εθνικούς δρυμούς, θαλάσσια πάρκα με σπάνια ζώα (φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, δελφίνια, κοράλλια, θαλάσσια σφουγγάρια κ.λ.π.), αισθητικά δάση, μνημεία της φύσης (π.χ. απολιθωμένο δάσος Λέσβου) κ.λ.π..
Επίσης ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας είναι αρκετά σημαντικός. Διαθέτουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα  βωξίτη στην Ευρώπη, λιγνίτες, λευκόλιθους, μεικτά θειούχα, σιδηρομεταλλεύματα, παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ακόμη και για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λ.π..
Τέλος ο λαμπερός ήλιος μας, οι άνεμοι και τα νερά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή άφθονης καθαρής ενέργειας.
Δεν έχουμε λοιπόν τίποτε να ζηλέψουμε από τους φίλους και εχθρούς μας, γιαυτό ας μη σκύβουμε το κεφάλι. Πρέπει να δουλέψουμε και χωρίς κανένα κόμπλεξ να διεκδικήσουμε από ντόπιους και ξένους κυβερνήτες ένα καλύτερο αύριο για μας, τα παιδιά μας και την όμορφη πατρίδα μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...