Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αδέσποτα...

Η στήλη μας ασχολήθηκε πολλές φορές με τα αδέσποτα σκυλιά. Όμως επανερχόμαστε και σήμερα, διότι το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και μάλιστα συνεχώς διογκώνεται και παίρνει
επικίνδυνες διαστάσεις. Αδέσποτα σκυλιά συναντούμε όλο και περισσότερα στους δρόμους, ακόμη και στις αυλές των σχολείων.
Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται τα κρούσματα συνανθρώπων μας και κυρίως παιδιών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία τραυματισμένοι από τα ζώα αυτά. Επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης από τη λύσσα  είναι ορατός, γιαυτό όλα αυτά τα άτομα εκτός από τη φοβερή εμπειρία της επίθεσης που δέχτηκαν από το αδέσποτο σκυλί έχουν και την αγωνία μήπως κόλλησαν την δύσκολη ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να κάνουν αντιλυσσικό όρό, εμβόλια και να ακολουθούν σχετική φαρμακευτική αγωγή.
Η λύσσα είναι μια λοιμώδης ασθένεια, η οποία οφείλεται σε ιό, ο οποίος κολλάει από ζώα φορείς. Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αρρώστια κατεβαίνει από τα βουνά, από άγρια ζώα, όπως π.χ.  οι αλεπούδες. Έτσι από τα αρμόδια Υπουργεία  γίνεται μια προσπάθεια εμβολιασμού των άγριων ζώων. Τα εμβόλια ρίχνονται στα δάση  από αεροπλάνα και έχουν τη μορφή μικρών κύβων. Θα πρέπει λοιπόν οι κυνηγοί και οι περιπατητές των δασών να προσέχουν και να μην αγγίζουν από περιέργεια τα εμβόλια - κύβους  που τυχόν συναντήσουν.
Το πρόβλημα των αδέσποτων μπορεί να λυθεί μόνο από αυτούς που το δημιούργησαν. Από αυτούς που θέλουν μάλιστα να ονομάζονται «φιλόζωοι» ή «ζωόφιλοι». Διότι τα αδέσποτα σκυλιά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Κάποιοι τα εγκατέλειψαν. Κάποιοι προφανώς τα θεωρούσαν παιχνίδια και όταν τα βαρέθηκαν, τα άφησαν στην τύχη τους. Άλλοι δεν φρόντισαν να τα στειρώσουν και όταν γέννησαν δεν ήξεραν τι να κάνουν τα μικρά και τα παράτησαν στους δρόμους. Ασφαλώς δεν είναι λύση η θανάτωση και η δηλητηρίαση των κακόμοιρων ζώων, τα οποία δεν φταίνε σε τίποτε και προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους. Όπως εγκληματίας είναι αυτός ο οποίος κακοποιεί, σκοτώνει και δηλητηριάζει τα ζώα, το ίδιο εγκληματίας είναι και αυτός που τα παρατάει στο δρόμο.
Επίσης είναι μεγάλες οι ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει οι οργανωμένοι φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους για την συνεχή ενημέρωση του κόσμου. Θα πρέπει να γίνει εκστρατεία εμβολιασμού και στείρωσης των ζώων αυτών. Επίσης πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι χώροι περίθαλψης των αδέσποτων ζώων (κυνοκομεία) και κυρίως να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους παρανομούν. Και στον τομέα αυτό η χώρα μας δεν υστερεί σε νόμους. Υστερεί στην επιβολή τους. Εάν ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, όπως είναι υποχρεωμένος, τοποθετούσε ειδικό «τσιπάκι» στο κατοικίδιό του, εάν το στείρωνε και του έκανε τα προβλεπόμενα εμβόλια, τότε το πρόβλημα θα μηδενίζονταν.
Η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα η πόλη μας έχει να δείξει πολλά και σπουδαία πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία στους επισκέπτες της. Είναι κρίμα το θλιβερό φαινόμενο των αδέσποτων ζώων να χαλάει αυτή την όμορφη εικόνα.   

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...