Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ανακύκλωση Γυαλιού


Α
φορμή για το σημερινό μας σημείωμα ήταν  η τοποθέτηση από το Δήμο μας τις προηγούμενες μέρες, στο κέντρο της πόλης, ειδικών κάδων συλλογής γυάλινων μπουκαλιών. Είναι καιρός λοιπόν να μάθουμε λίγα πράγματα για το γυαλί και σε τι μας βοηθάει η ανακύκλωσή του. 
Το γυαλί που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι βιομηχανικό προϊόν. Όμως υπάρχει και
φυσικό γυαλί, όπως ο οψιδιανός, το οποίο προέρχεται από την τήξη διαφόρων πυριτιούχων ορυκτών, λόγω υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούνται κατά την έκρηξη ηφαιστείου. 
Τα πιο παλιά γυάλινα αντικείμενα προέρχονται από τον Αιγυπτιακό και Βαβυλωνιακό πολιτισμό και έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 3500 χρόνια. Στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τα γυάλινα δοχεία ήταν ένδειξη πλούτου. Επίσης στην καθολική εκκλησία το γυαλί χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή βιτρό και άλλων έργων τέχνης στις εκκλησίες. Σήμερα το γυαλί είναι αρκετά φθηνό και χρησιμοποιείται πάρα πολύ, όπως για υαλοπίνακες, καθρέπτες, δοχεία αποθήκευσης υγρών τροφίμων (μπουκάλια, βάζα κ.λ.π.), για ποτήρια, πιάτα κ.λ.π., ακόμη και για οπτικές ίνες.
Η κατασκευή του γυαλιού καθημερινής χρήσης είναι εύκολη και στηρίζεται σε φθηνά και πολύ συνηθισμένα υλικά, όπως η άμμος (χαλαζίας), σόδα (ανθρακικό νάτριο) και ασβεστόλιθος (ανθρακικό ασβέστιο). Σε ειδικούς κλιβάνους αναμειγνύονται όλα τα υλικά και θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι λιώνουν και δημιουργείται το υγρό γυαλί, το οποίο μπαίνει σε καλούπια για να πάρει τις διάφορες μορφές που γνωρίζουμε (μπουκάλια, βάζα, ποτήρια κ.λ.π.). Για να πάρουμε έναν τόνο γυαλί χρειαζόμαστε περίπου 1100 κιλά πρώτης ύλης.
Εκτός από τις φθηνές πρώτες ύλες και την εύκολη κατασκευή του, το γυαλί έχει αρκετές σημαντικές ιδιότητες, όπως είναι διαφανές, καθαρίζεται εύκολα, δεν  απορροφάει ούτε παράγει άλλες ουσίες. Είναι η καλύτερη, η πιο αδρανής συσκευασία.
Σήμερα το γυαλί αποτελεί το 8% των οικιακών σκουπιδιών. Κάθε χρόνο πετιούνται περίπου 30 δισεκατομμύρια μπουκάλια, βάζα και άλλα γυάλινα αντικείμενα. Στην Ελλάδα πετιούνται στους σκουπιδότοπους περίπου 100.000 τόνοι γυλιού τον χρόνο. Τα γυαλιά αυτά επιβαρύνουν το περιβάλλον, διότι δεν διασπώνται και πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο για τα πουλιά και τα άλλα ζώα που συχνάζουν στις χωματερές. Γιαυτό είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη η ανακύκλωσή του.
Η ανακύκλωση του γυαλιού περιλαμβάνει την μεταφορά των άχρηστων μπουκαλιών κ.λ.π. από τους κάδους ανακύκλωσης σε εργοστάσια, όπου στην αρχή διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους, κατόπιν απομακρύνονται οι ετικέτες, τα μεταλλικά πώματα κ.λ.π. και στη συνέχεια αλέθονται. Το θρυμματισμένο γυαλί λιώνει σε ειδικούς κλιβάνους και έτσι μπορεί να ξαναγίνει νέα γυάλινα αντικείμενα. Επίσης θρυμματισμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ασφαλτόστρωση των δρόμων σαν αντιολισθητικό υλικό.
Η ανακύκλωση του γυαλιού, εκτός από τον περιορισμό των σκουπιδιών βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι π.χ. ένας τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού βοηθάει στην εξοικονόμηση 12 κιλών πετρελαίου.  Σήμερα στην Ελλάδα κάθε χρόνο ανακυκλώνονται περίπου 50.000 τόνοι γυαλιού.
 Τώρα που θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους κάδους συλλογής γυαλιού πρέπει να προσέχουμε τις παρακάτω οδηγίες:
·          Καλό είναι πριν πετάξουμε τα μπουκάλια, βάζα κ.λ.π. να τα ξεπλένουμε και να αφαιρούμε τα μεταλλικά ή πλαστικά  καπάκια τους.
·          Δεν πετάμε στους κάδους τζάμια, καθρέπτες, σπασμένα πιάτα, πυρέξ ή κεραμικά.
·          Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι τα μπουκάλια και τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές για την αποθήκευση και τη συσκευασία πολλών υγρών και άλλων τροφίμων μας.

Ας ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία στην καινούργια προσπάθεια του Δήμου μας, που ξεκίνησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την ώρα που μας ξαναθυμήθηκαν τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...