Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Βότανα του Βερμίου: 7. Ανεμώνη


Στης καρδιάς μου τον χειμώνα φύτρωσε μιa ανεμώνα…

Στο ξεκίνημα της άνοιξης δειλά – δειλά κάνουν την εμφάνισή τους στα λιβάδια, στον Αγιανικόλα και στους πρόποδες του Βερμίου οι πολυτραγουδισμένες ανεμώνες. Η ανεμώνη ήδη από την αρχαιότητα πήρε το όνομά της από τον άνεμο, διότι οι πρόγονοί μας πίστευαν, ότι ανθίζει την εποχή των ανέμων. Γιαυτό και σήμερα πολλοί την ονομάζουν ανεμολούλουδο. Είναι μικρό αγριολούλουδο της οικογένειας Ranunculaceae (Βατραχιοειδή). Στα μέρη μας φυτρώνει η ανεμώνη  pulsatilla, με τα όμορφα ροζ – μοβ άνθη της, ενώ στον  Όλυμπο θα συναντήσουμε λίγο αργότερα την ανεμώνη blanda, που μοιάζει με μαργαρίτα. Φυτρώνει από κόνδυλο, με φύλλα λογχοειδή και άνθη με διάμετρο 4 – 5 εκατοστά και με 7 – 9 σέπαλα. Φθάνει σε ύψος τα 15 – 20 εκατοστά.
Οι πολλές θεραπευτικές ιδιότητες της ανεμώνης είναι ήδη γνωστές από την αρχαιότητα. Οφείλονται στις πολλές χημικές ουσίες που περιέχει, όπως ρητίνες, τανίνες, σαπωνίνες, ρανουνκουλίνη κ.λ.π. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η ανεμώνη φύτρωσε από τα δάκρυα της Αφροδίτης γιαυτό και τη χρησιμοποιούσαν για τις παθήσεις των ματιών. Και σήμερα ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανεμώνη φέρνει δάκρυα…
Χρησιμοποιείται σαν φαρμακευτικό βότανο μόνο η αποξηραμένη ανεμώνη, διότι η φρέσκια είναι δηλητηριώδης. Επίσης δεν πρέπει να τη διατηρούμε περισσότερο από ένα χρόνο. Συνήθως τη χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, για πονοκαφέλους και ημικρανίες, για τη θεραπεία προβλημάτων του γεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά της ωτίτιδας, σαν αναλγητικό και αντισπασμωδικό και νευροτονωτικό. Επίσης έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματοπαθειών με επαλείψεις.
Πάντοτε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιαυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες ειδικού.
Η ανεμώνη χρησιμοποιείται πάρα πολύ και σαν διακοσμητικό φυτό. Την εποχή αυτή θα τη βρούμε να πωλείται στα ανθοπωλεία, σε όμορφα ματσάκια, και να φυτρώνει σε παρτέρια πάρκων ή σπιτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...