Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πράσινη επένδυση

Η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που περνάμε, οδήγησε πολλούς στην χρησιμοποίηση νέων τρόπων και υλικών θέρμανσης. Πολλοί μετέτρεψαν τις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ξύλα ή πέλετ, τον ηλεκτρισμό κ.λ.π. Έτσι παρά τη μείωση της χρήσης πετρελαίου, το κόστος θέρμανσης εξακολουθεί να είναι υψηλό, εφόσον ήδη ανέβηκαν οι τιμές των ξύλων και των άλλων καυσίμων. Επίσης ενώ θα περιμέναμε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Με τα καυσαέρια που παράγονται από την καύση του ξύλου σε λίγο οι πόλεις θα θυμίζουν Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, με τις δραματικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.
Η αύξηση λοιπόν της τιμής των καυσίμων θα ήταν μια πολύ καλή αφορμή για την εφαρμογή μεθόδων και πρακτικών που θα οδηγούσαν στην εξοικονόμηση ενέργειας και ασφαλώς στη μείωση της ρύπανσης. Υπάρχουν τρόποι για να θερμάνουμε τα σπίτια μας χωρίς να χρησιμοποιούμε καύσιμα. Με τις σύγχρονες μεθόδους είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της ηλιακής ή της γεωθερμικής ενέργειας για τη θέρμανση του σπιτιού. Ειδικά ηλιακά συστήματα και αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση νερού στο λέβητα κεντρικής θέρμανσης και μάλιστα έχουν πολύ μεγάλη θερμαντική απόδοση. Τα συστήματα αυτά μπορεί να έχουν ένα σημαντικό κόστος εγκατάστασης, όμως κατόπιν η λειτουργία τους είναι σχεδόν ανέξοδη και φιλική προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε την ενέργεια που μας παρέχει άφθονη η φύση χωρίς να τη βλάπτουμε. Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνουμε με τη σωστή μόνωση του σπιτιού μας. Η καλή μόνωση έχει να κάνει με τη χρησιμοποίηση ειδικών μονωτικών υλικών για τη μόνωση της οροφής, των εξωτερικών τοίχων, της πυλωτής και την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ειδικών προδιαγραφών. Εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά υλικά και γίνουν από ειδικούς οι σωστές μελέτες μπορεί η μόνωση να φέρει μέχρι 70% εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 70% λιγότερα έξοδα για καύσιμα. Η μελετημένη μόνωση μας βοηθάει να έχουμε το σπίτι μας δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα, χωρίς υγρασίες και ηχορρύπανση. Μάλιστα το κράτος δίνει και κάποιες επιδοτήσεις με το πρόγραμμα «εξοικονόμησης κατ΄ οίκον», που διευκολύνουν την πληρωμή της μελέτης και εγκατάστασης. Η θερμική μόνωση των σπιτιών είναι πραγματικά μια πράσινη επένδυση. Ασφαλώς όσοι μένουν σε πολυκατοικίες είναι δύσκολο να συνεννοηθούν για να εγκαταστήσουν κεντρική θέρμανση νέας τεχνολογίας ή ακόμη να κάνουν συνολική μόνωση κτιρίου. Όμως μπορούν να επιλέξουν οικονομικό πρόγραμμα του καυστήρα πετρελαίου και ο καθένας ένοικος να αλλάξει έστω τα παλιά κουφώματα του σπιτιού του. Το ακριβό πετρέλαιο λοιπόν ας γίνει αφορμή για εξοικονόμηση ενέργειας, που βοηθάει και στη τσέπη μας και στο περιβάλλον..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...