Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Νερό: πηγή ζωής

Γράφαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας για τη μεγάλη σημασία των δασών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας του δάσους (21 Μαρτίου). Την επόμενη μέρα γιορτάσαμε ακόμη μια πολύ σημαντική ημέρα, την «παγκόσμια ημέρα του νερού». Είναι δυο παγκόσμιες ημέρες που πάνε μαζί, όπως μαζί πάνε και το δάσος με το νερό. Δεν μπορεί να υπάρξει δάσος χωρίς νερό, όπως επίσης δεν μπορεί να υπάρξει καθαρό νερό χωρίς το δάσος. Τα δένδρα με τις ρίζες τους απορροφούν το νερό της βροχής και έτσι εμπλουτίζουν τις υπόγειες υδατοδεξαμενές, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πηγές.


Το νερό λοιπόν δικαιολογημένα θεωρείται ως η «πηγή της ζωής». Διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει κανένας οργανισμός πάνω στον πλανήτη μας. Μπορεί να υπάρχουν φυτά ή ζώα ή μερικά μικρόβια, τα οποία αντέχουν στην ξηρασία, όμως χωρίς καθόλου νερό δεν αντέχει τίποτε. Τα μόρια του νερού έχουν τέτοιες μικρές διαστάσεις, ώστε να μπορούν να διαπεράσουν όλες τις κυτταρικές μεμβράνες και έτσι να φέρουν σε όλα τα σημεία των οργανισμών διαλυμένες τροφές. Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του αίματος. Επίσης το νερό μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη φωτοσύνθεση.
Στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια ζουν οι περισσότεροι οργανισμοί (φυτά – ζώα κ.λ.π.). Πολλοί πιστεύουν ότι από τη θάλασσα θα τραφεί μελλοντικά ο κόσμος, όχι μόνο από τα ψάρια, αλλά και από τα φύκια και τα άλλα υδρόβια φυτά. Γενικά οι θάλασσες και οι υγρότοποι της ξηράς αποτελούν οικοσυστήματα μεγάλης οικολογικής σημασίας. Σ’ αυτούς θα συναντήσουμε μια τεράστια ποικιλία οργανισμών, όπως μικρόβια και μύκητες μέχρι εκατοντάδες είδη πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών, εντόμων κ.λ.π. Τα πολλά υδρόβια και υδρόφιλα φυτά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες, όχι μόνο για τη διαβίωση των οργανισμών, αλλά βοηθούν επίσης στη δημιουργία μικροκλίματος, το οποίο επηρεάζει και τη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Εκτός από τη σπουδαιότητα για την επιβίωση των οργανισμών, το νερό βοηθά και έμμεσα τον άνθρωπο. Μην ξεχνάμε ότι με τη δύναμη του νερού λειτουργούσαν από την αρχαιότητα πολλοί νερόμυλοι και άλλες βιοτεχνίες. Σήμερα λειτουργούν πολλά εργοστάσια, παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε μέρα χιλιάδες πλοία κυκλοφορούν στις θάλασσες και τα ποτάμια μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα. Ακόμη το νερό της θάλασσας διαμορφώνει το παγκόσμιο κλίμα, βοηθώντας στην κατανομή της θερμότητας και τη δημιουργία των ανέμων πάνω στη γη.
Το νερό αποτελεί αγαπητό θέμα έμπνευσης για όλους τους λογοτέχνες, τους ποιητές, καλλιτέχνες κ.λ.π. Ο μεγάλος μας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ήταν ο ποιητής του Αιγαίου. Επίσης πολλά τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες μιλούν για το νερό και τη μεγάλη αξία του.
Δυστυχώς όμως το νερό παρ’ όλό που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της γήινης επιφάνειας, εντούτοις ελάχιστο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για πόση, πολύ λιγότερο από το 1%. Και όσο περνούν τα χρόνια οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού μειώνονται. Αιτίες είναι οι διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρώτα η ρύπανση του νερού των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών από φυτοφάρμακα, λύματα εργοστασίων, αποχετεύσεις πόλεων, ναυάγια κ.λ.π. Ακόμη και στην περιοχή μας έχουμε έντονο το πρόβλημα της υδατικής ρύπανσης. Το περίφημο κανάλι 66 έχει τα πρωτεία στη μόλυνση. Επίσης τα φυτοφάρμακα καθημερινά ταξιδεύουν ανενόχλητα στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα νερά μας.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από σοβαρές ασθένειες που οφείλονται στο μολυσμένο νερό. Ασφαλώς το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις χώρες της Αφρικής, όπου οι συνθήκες είναι τραγικές, όπου η ξηρασία στερεί τους ανθρώπους το πολύτιμο νερό μαζί φυσικά με την τροφή τους.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει τέτοιος παγκόσμιος πόλεμος, όμως ήδη πολλά γειτονικά κράτη έχουν μεταξύ τους σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων ποταμών, λιμνών ή ακόμη και θαλασσών.
Περπατώντας αυτή την εποχή στις όχθες του δικού μας ποταμού, της Αράπιτσας, απολαμβάνοντας την ομορφιά, τη δροσιά και το πεντακάθαρο γάργαρο νερό, σίγουρα καταλαβαίνουμε και συνειδητοποιούμε τη μεγάλη αξία του.
Ας προσέξουμε λοιπόν, ας συμπεριφερθούμε σωστά στο φυσικό μας περιβάλλον, πριν πούμε το νερό νεράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...