Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΑΣΟΣ: Ο άγνωστος ευεργέτης

Σήμερα γιορτάζουμε την «Ημέρα της Δασοπονίας». Δυστυχώς κανένας τηλεοπτικός σταθμός και ελάχιστες εφημερίδες ασχολήθηκαν με τη σημαντική αυτή Ημέρα. Μπορεί η οικονομική κρίση και οι διάφορες πολιτικές ειδήσεις να επισκιάζουν άλλα γεγονότα, όμως δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τα δάση μας, τα οποία αποτελούν πηγή ζωής για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον πλανήτη μας.
Το δάσος είναι πράγματι ο μεγάλος ευεργέτης μας, διότι μας προσφέρει τόσα πολλά και χρήσιμα για την επιβίωσή μας πάνω στη γη. Όμως δυστυχώς όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε τις πολλές ωφέλειες του, αλλά εξακολουθούμε να το παραμελούμε, να το εκμεταλλευόμαστε ληστρικά και να το καταστρέφουμε ασύστολα.


Το δάσος λοιπόν παράγει το οξυγόνο, πολύτιμο για τη ζωή τη δική μας και όλων γενικά των οργανισμών. Μάλιστα με τη φωτοσύνθεση τα φυτά απορροφούν από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο. Έτσι βοηθούν στη μείωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο οικολογικό πρόβλημα που απειλεί με τη μεταβολή του κλίματος τον πλανήτη μας. 1 στρέμμα δάσος μπορεί να μετατρέψει 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα σε 400 κιλά οξυγόνο, από τα οποία 250 κιλά μένουν ελεύθερα στην ατμόσφαιρα.
Επίσης τα δέντρα απορροφούν πολλές επικίνδυνες ουσίες, όπως π.χ. τη σκόνη και άλλα μικροσωματίδια. Ένα στρέμμα δάσους οξιάς μπορεί να συγκρατήσει περίπου 6500 κιλά σκόνη. Επίσης πολλά δένδρα συγκρατούν το διοξείδιο του θείου και άλλα οξείδια, τα οποία ευθύνονται για την όξινη βροχή και γενικά ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.
Τα δάση λειτουργούν ως φράχτες και εμποδίζουν τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν καταστροφές στις καλλιέργειες και τις ανθρώπινες κατασκευές. Μπορεί ένα δάσος να μειώσει μέχρι 15% την ένταση των ανέμων. Επίσης απορροφούν ορισμένες ακτινοβολίες δημιουργώντας έτσι ένα δικό τους όμορφο μικροκλίμα.
Τα δέντρα λειτουργούν ως ηχομονωτικά, διότι μπορούν με το φύλλωμά τους να απορροφήσουν τους θορύβους. Μάλιστα ένα πυκνό δάσος από πεύκα και άλλα κωνοφόρα δένδρα μπορεί να απορροφήσει θόρυβο μέχρι 6 decibels.
Τα δάση βοηθούν στην αύξηση των βροχοπτώσεων και συγχρόνως μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, διότι τα δένδρα συγκρατούν με τις ρίζες τους τα ρέοντα νερά. Δυστυχώς είναι πολλές οι περιπτώσεις πλημμύρων και μεγάλων καταστροφών που ακολούθησαν πυρκαγιές δασών στη χώρα μας. Τα νερά της βροχής που απορροφώνται από τα δάση φιλτράρονται και οδηγούνται καθαρά σε υπόγειες δεξαμενές. Αν δεν ήταν τα δάση δεν θα είχαμε σήμερα τις περισσότερες πηγές με το γάργαρο και καθαρό νερό.
Τα δάση συγκρατούν με τις ρίζες των δένδρων το χώμα. Έτσι αποφεύγουμε τη διάβρωση και συγχρόνως το έδαφος γίνεται πιο εύφορο, με την χουμοποίηση των πεσμένων φύλλων (φυλλόχωμα).
Το δάσος αποτελεί μοναδικό βιότοπο για εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους οργανισμούς, που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και οικολογικής ισορροπίας στον πλανήτη μας.
Το δάσος δίνει στον άνθρωπο εκτός από την ξυλεία, ακόμη πολλά χημικά προϊόντα (π.χ. ρητίνη) και φαρμακευτικά υλικά. Δίνει δουλειά σε πολλά επαγγέλματα και αποτελεί μοναδικό χώρο ξεκούρασης, άθλησης και ψυχαγωγίας.
Παρόλα αυτά τα πολλά χρήσιμα που μας προσφέρει το δάσος, εμείς δυστυχώς το παραμελούμε και το καταστρέφουμε. Κάθε χρόνο χιλιάδες πυρκαγιές εξαφανίζουν τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έμειναν στη χώρα μας. Οι αιτίες είναι γνωστές. Μπορεί να φταίει η αμέλεια και πιο πολύ η πλεονεξία και το κυνήγι του εύκολου κέρδους. Τα πεταμένα τσιγάρα, η εγκατάλειψη εστιών φωτιάς, το καθάρισμα των χωραφιών (καλαμιές κ.λ.π.), παράνομες χωματερές, σπινθήρες μηχανημάτων είναι μερικές από τις αιτίες πυρκαγιάς λόγω αμέλειας. Όμως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές δασών γίνονται εσκεμμένα κυρίως για οικοπεδοποίηση και άλλους οικονομικούς λόγους. Τελευταία μεγάλη ζημιά γίνεται στα δάση μας από την παράνομη υλοτομία. Λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους καυσόξυλα με συνέπεια την αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων.
Η μέρα της δασοπονίας λοιπόν ας γίνει αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον άγνωστο ευεργέτη μας, να τον τιμήσουμε και να τον προστατεύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...