Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Κρίση και εθελοντισμός

Tα πολλά δεινά που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και σαν πολίτες της μικρής και της μεσαίας οικονομικής τάξης από τα αλλεπάλληλα μνημόνια με τα όλο και πιο σκληρά οικονομικά μέτρα που τα συνοδεύουν, έχουν κάνει όχι μόνο τη ζωή μας πιο δύσκολη, όχι μόνο άλλαξαν τις συνήθειες μας, αλλά το χειρότερο είναι ότι μας δημιούργησαν μια κατάσταση απελπισίας. Κυρίως οι νέοι, βλέποντας την πατρίδα τους να καταρρέει και καθημερινά να τη λοιδορούν οι ξένοι και την ανεργία να φουντώνει, χάνουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο και μαζί τα οράματα και τα ιδανικά τους.
Μαζί με όλα αυτά ο κόσμος έχασε πλέον την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς και την πολιτική και αποστασιοποιείται ακόμη και από ιδεολογίες και ιδανικά. Αισθάνεται προδομένος από όλους και από

όλα. Αυτό το δείχνει καθημερινά όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και γενικά με τη συμπεριφορά του. Παρατηρούμε ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα κοινά και έχουν χάσει κάθε όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Η παρακμή αυτή εκδηλώνεται έντονα στους διάφορους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και γενικά εθελοντικούς συλλόγους. Ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σήμερα που λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης, θα έπρεπε να ανθεί η εθελοντική προσφορά όχι μόνο αγαθών, αλλά και υπηρεσιών. Εντούτοις δύσκολα βρίσκονται άτομα πρόθυμα να βοηθήσουν και να στελεχώσουν εθελοντικές ομάδες.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζονται εθελοντές που θα βοηθήσουν στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, διότι στα πλαίσια της λιτότητας τα κρατικά κονδύλια για την προστασία των δασών και γενικά της φύσης μας έχουν σχεδόν μηδενιστεί και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών έχει ελαττωθεί δραματικά. Φέτος, ώσπου ακόμη είναι νωρίς, θα πρέπει να οργανωθούν πολύ καλά οι διάφοροι φυσιολατρικοί σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες, διότι το καλοκαίρι θα έχουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα με τα δάση μας. Τα δάση μας, που κινδυνεύουν όχι μόνο το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, αλλά και όλο το χρόνο από την ανεξέλεγκτη υλοτομία, τώρα μάλιστα που πολλοί προτιμούν για τη θέρμανσή τους τα ξύλα. Μέσα στις ομάδες αυτές ασφαλώς εντάσσονται και οι κυνηγετικοί σύλλογοι καθώς και οι ερασιτέχνες ψαράδες. Σήμερα επίσης οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επίσης στερείται οικονομικών πόρων και προσωπικού.
Όπως γράφαμε και σε πρόσφατο σημείωμά μας, σήμερα έχουμε μεγάλη ανάγκη τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, διότι μέσα από αυτούς διατηρούμε την παράδοση, τον πολιτισμό και τελικά τον ίδιο τον καθαρό ελληνισμό μας. Αφού η πολιτεία έπαψε να στηρίζει τα πολιτιστικά σωματεία, θα πρέπει ο καθένας μας με τις δυνάμεις που διαθέτει να βοηθήσει στη διατήρηση και την ανάπτυξή τους.
Αύριο αρχίζει η Αποκριά. Χαιρόμαστε που φέτος η επιτροπή της Αποκριάς του Δήμου μας κατάλαβε ότι Αποκριά στη Νάουσα είναι οι Γενίτσαροι με τις Μπούλες, τα πολλά λαογραφικά μας συγκροτήματα και η αγνή λαϊκή σάτιρα. Ας ελπίσουμε ο καιρός να είναι καλός, ώστε να έχουμε πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι θα φύγουν με τις καλλίτερες εντυπώσεις, όχι μόνο από το δρώμενο, αλλά και από την παραδοσιακή Ναουσαίϊκη φιλοξενία

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...