Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Άσπρες μέρες...

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η πόλη μας, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ντύθηκε πάλι στα λευκά. Τα χιόνια που εδώ και δυο μήνες σκέπαζαν το βουνό μας κατέβηκαν και στα χαμηλά, για να μας θυμίσουν ότι έχουμε χειμώνα, για να ομορφύνουν τη Νάουσα, για να κλείσουν τα σχολεία, προς χαρά των παιδιών και για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι βλέπουμε επιτέλους μια άσπρη μέρα, την ώρα που μαυρίλα και απογοήτευση σκεπάζει όλη τη χώρα, με το νέο μνημόνιο που μας περιμένει.


Πράγματι είναι πανέμορφη η πόλη μας, το πάρκο, ο Αι Νικόλας, ντυμένα όλα στα άσπρα. Όμως πολλοί δεν μπορούν να χαρούν αυτή την ομορφιά, διότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ενώ οι μισθοί συνεχώς μειώνονται, η τιμή του πετρελαίου παίρνει την ανηφόρα και η θέρμανση των σπιτιών κοστίζει μια ολόκληρη περιουσία. Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι ήδη άνεργοι καθώς και πολλοί που με τα νέα οικονομικά μέτρα φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς στην πόλη μας, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε άστεγους, διότι με το κρύο που επικρατεί σίγουρα θα κινδύνευε και η ίδια η ζωή τους. Ευτυχώς επίσης που μερικές μέρες κλείνουν και τα σχολεία και έτσι περιορίζονται τα τεράστια έξοδα που χρειάζονται οι δήμοι για τη θέρμανσή τους, μια εποχή μάλιστα που έχουν μειωθεί δραματικά οι σχετικές πιστώσεις.
Είναι πανέμορφη η χιονισμένη φύση μας. Το χιόνι είναι δώρο θεού, διότι βοηθάει στον καθαρισμό από μικρόβια και στον εμπλουτισμό των υπόγειων δεξαμενών. Έτσι οι αγρότες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, διότι το καλοκαίρι θα έχουν νερά για το πότισμα των χωραφιών τους. Όμως το κρύο δυσκολεύει τη ζωή των σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών, που ξεχειμωνιάζουν στους υγρότοπους της πατρίδας μας. Κινδυνεύουν όχι μόνο γιατί δυσκολεύονται να βρουν τροφή, αλλά και από μερικούς ασυνείδητους και παράνομους κυνηγούς. Επίσης τα πολλά χιόνια και οι καταρρακτώδεις βροχές δημιούργησαν και πολλά προβλήματα. Στην πολύπαθη Ηλεία είχαμε πλημμύρες με πολλές καταστροφές, ο Έβρος για μια ακόμη φορά πλημμύρισε και κατέστρεψε όχι μόνο καλλιέργειες, αλλά και νοικοκυριά στα φτωχά ακριτικά μας χωριά.
Είναι όμορφο να βλέπουμε στον ουρανό τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν. Όμως την ίδια ώρα από τις καμινάδες των σπιτιών βγαίνουν όλο και περισσότερα επικίνδυνα καυσαέρια. Μάλιστα φέτος με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου πολλοί προτίμησαν να καίνε ξύλα σε τζάκια και σόμπες, με αποτέλεσμα από τις απλές καμινάδες να βγαίνουν ακατέργαστα καυσαέρια. Η καπνιά και τα υπόλοιπα μικροσωματίδια γέμισαν κυριολεκτικά την ατμόσφαιρα σε πόλεις και χωριά. Ένα τζάκι βγάζει πολλαπλάσια καυσαέρια από μια κεντρική θέρμανση, που λειτουργεί με πετρέλαιο. Επίσης καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα παράνομης υλοτόμησης, η οποία τείνει να οδηγήσει σε εξαφάνιση των δασών μας. Ίσως η καλύτερη λύση βρίσκεται στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα καύσιμης βιομάζας, τα οποία προέρχονται από επεξεργασία υπολειμμάτων ξυλείας, έχουν μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση και δεν επιβαρύνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.
Ακόμη ένα καλό που μας κάνει το χιόνι είναι να αφήσουμε, έστω για μερικές μέρες, το αυτοκίνητο και έτσι να κάνουμε οικονομία και παράλληλα καλό στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία μας. Ήδη οι ψηλές τιμές των καυσίμων ανάγκασαν στις μεγάλες πόλεις πολλούς να προτιμήσουν για τη μεταφορά τους τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας ή ακόμη και τα πόδια τους. Μάλιστα σύμφωνα με μετρήσεις περιορίστηκε περίπου κατά 6% η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
Τέλος τα χιόνια και το κρύο μας ενθαρρύνουν να πιστέψουμε ότι ακόμη δεν μας επισκέφθηκε η κλιματική μεταβολή εξ αιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Ας ζήσουμε λοιπόν για λίγο τις όμορφες άσπρες μέρες, γιατί οι μαύρες που θα ακολουθήσουν φαίνεται πως θα είναι πολύ περισσότερες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...