Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τα Θύματα του κυνηγιού

Πριν καλά καλά αρχίσει η νέα χρονιά και η καινούργια κυνηγετική περίοδος, είχαμε το πρώτο θύμα του κυνηγιού. Ένας ακόμη άτυχος κυνηγός έχασε τη ζωή του, διότι κάποιος συνάδελφός του δεν τον πρόσεξε, τον πέρασε για το θήραμα του, για αγριογούρουνο, και τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση.
Δυστυχώς είναι πλέον συχνά τα ατυχήματα που γίνονται με τα κυνηγετικά όπλα. Πολλοί κυνηγοί χάνουν τη ζωή τους ενώ ασκούν το χόμπι τους, αλλά και πολλά παιδιά παίζοντας με το όπλο κάποιου απρόσεχτου πατέρα. Επίσης έχουμε πάρα πολλές αυτοκτονίες με καραμπίνες, αεροβόλα και άλλα κυνηγετικά όπλα.
Τελικά αποδεικνύεται ότι το κυνήγι είναι ένα πολύ επικίνδυνο σπορ. Επικίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους τους κυνηγούς και τους οικείους τους, αλλά πολλές φορές και για το ίδιο το περιβάλλον.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παράνομοι κυνηγοί, χωρίς άδεια και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, κυνηγούν και σκοτώνουν ασύστολα ό, τι βρουν μπροστά τους, αδιαφορώντας αν πρόκειται για μικρό ή σπάνιο και απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο ή πουλί.
Οι ζημίες που γίνονται στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα από το ανεξέλεγκτο κυνήγι είναι πολλές και πολύ σοβαρές. Πρώτα η άγνοια και η απληστία ορισμένων κυνηγών μπορεί να προκαλέσει εξαφάνιση σπάνιων οργανισμών. Δεν είναι μόνον η εξολόθρευση πουλιών και θηλαστικών, αλλά και η ενόχλησή τους. Ο ασυνείδητος κυνηγός δεν σκοτώνει μοναχά, αλλά καταστρέφει φωλιές και βιότοπους, ενοχλεί τα ζώα με τους θορύβους του τουφεκιού και του αυτοκινήτου του και αφήνει πίσω του χιλιάδες φυσίγγια, τα οποία κυριολεκτικά δηλητηριάζουν το δάσος με τα πολύ τοξικά μέταλλα και άλλα χημικά στοιχεία που περιέχουν.
Ασφαλώς οι οργανωμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν να επιδείξουν ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο στην προστασία των θηραμάτων, όσο και των δασών γενικότερα. Έχουν δημιουργήσει εκτροφεία θηραμάτων με σκοπό τον εμπλουτισμό των δασών σε πολλά είδη πουλιών και θηλαστικών. Επίσης διαθέτουν με τη συνδρομή των δασαρχείων μονάδες θηροφυλακής με πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμη πρωτοστα-τούν στις δενδροφυτεύσεις, στην πυροφύλαξη, στην περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων και στις διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Μάλιστα ο δικός μας κυνηγετικός σύλλογος, της Νάουσας, είναι πάντοτε παρών σε κάθε κάλεσμα του Δήμου για την προστασία των μοναδικών δασών του Βερμίου και γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως αυτοί οι τόσο ενεργοί σύλλογοι δεν μπορούν να απομονώσουν τους ασυνείδητους και να περιορίσουν τις ζημίες από το παράνομο κυνήγι. Είτε διότι δεν έχουν τα μέσα, είτε διότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με γνωστούς, συγγενείς και φίλους. Έτσι όμως τελικά τη ζημία την πληρώνουν πρώτοι οι ίδιοι, οι σωστοί κυνηγοί. Αυτοί οι οποίοι εκδράμουν στο βουνό όχι αποκλειστικά γα να σκοτώσουν κάποιο ζώο ή πουλί, αλλά για να πάρουν καθαρό αέρα, να αθληθούν και να περάσουν το σαββατοκύριακό τους ευχάριστα, με τους φίλους τους. Σίγουρα παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχουμε, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο κυνηγός σκοτώνει για να θρέψει την οικογένειά του, διότι είναι τόσα πολλά τα έξοδα, που τελικά πληρώνει χρυσό το κάθε θήραμά του.
Ας ευχηθούμε την καινούργια χρονιά να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα του κυνηγιού, τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε άλλους οργανισμούς, που μας είναι άκρως απαραίτητοι για τη διατήρηση της φυσικής μας ισορροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...