Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Βότανα του Βερμίου: 94. Μη με λησμόνει

Τ
ο σημερινό μας αγριολούλουδο έχει δυο ασήμαντα χαρακτηριστικά. Πρώτον είναι πολύ μικρό και δύσκολα κάποιος το δίνει σημασία και δεύτερο δεν έχουν καταγραφεί σε κάποιο βιβλίο θεραπευτικές ιδιότητές του. Όμως αυτό το ασήμαντο λουλουδάκι αν το παρατηρήσουμε προσεκτικά είναι πανέμορφο. Επίσης έχει ένα ξεχωριστό όνομα που συνδέεται με μια ρομαντική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, κάποτε ένας νεαρός, σε μια απόκρημνη περιοχή του βουνού, μάζευε λουλούδια για να τα χαρίσει στην αγαπημένη του. Όμως δεν πρόσεξε, παραπάτησε και την ώρα που έπεφτε στον γκρεμό πέταξε το μπουκετάκι με τα μικρά αγριολούλουδα στο κορίτσι του φωνάζοντας «μη με λησμόνει». Από εκεί λοιπόν πήρε το όνομά του.  
Πρόκειται για την Μυοσώτη τη δασική (Μyositis), η οποία ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινίδων (Boraginaceae). Θα τη συναντήσουμε σε δάση και λιβάδια κυρίως των Μεσογειακών χορών. Είναι μικρή πόα με μακριά πράσινα τραχιά φύλλα, τα οποία ξεχωρίζουν, όπως και ο βλαστός, από τις πολλές τριχούλες, που μοιάζουν με μικρές σύριγγες, απ’ όπου βγαίνουν υγρά. Τα άνθη  βγαίνουν πολλά μαζί σε ταξιανθία βότρυ και αποτελούνται από πέντε πέταλα, συνήθως γαλαζωπά στην περιφέρεια και στο κέντρο κίτρινα. Στο κέντρο του άνθους βρίσκονται πέντε στήμονες και η ωοθήκη, η οποία αποτελείται από 2 καρπόφυλλα. Ολόκληρο το άνθος βρίσκεται μέσα σε τριχωτό χωνί με εξωτερικά λέπια. Ο καρπός είναι κάρυο.
Στην ίδια οικογένεια με το μη με λησμόνει ανήκει και το κυνόγλωσσο, στο οποίο αναφερθήκαμε σε παλιό σημείωμά μας (το συναντήσαμε στη Σχολή του Αριστοτέλή), καθώς και η βοϊδόγλωσσα (Έχιον το πλανταγινόμορφο), την οποία πολλοί την αναφέρουν επίσης με το ίδιο όνομα.

Πολλά από τα φυτά των Βοραγινίδων καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, για να διακοσμούν κήπους και παρτέρια και ορισμένα για φαρμακευτκούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...