Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το νέφος μας ξαναθυμήθηκε

Πέρασαν λοιπόν και οι γιορτινές μέρες του δωδεκαήμερου. Η καινούργια χρονιά κουβαλάει μαζί της τα πολλά προβλήματα της προηγούμενης, τη φτώχεια και την ανεργία, που οδηγούν το λαό σε εξαθλίωση και τη νεολαία μας απελπισμένη μακριά από την πατρίδα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 2013 μας μπήκε με πολικές θερμοκρασίες. Έτσι τα νοικοκυριά επιβαρύνονται επιπλέον με ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για τη θέρμανση των σπιτιών. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στις πολυκατοικίες και κάνει πολλούς να στραφούν σε άλλα καύσιμα και σε άλλους τρόπους θέρμανσης. Όμως συνήθως αυτά τα καύσιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο περιβάλλον και στην υγεία μας.
Ο πιο διαδεδομένος νέος τρόπος θέρμανσης τελικά είναι και ο πιο παραδοσιακός, είναι η καύση των ξύλων και των παραγώγων τους (πέλλετ κ.λ.π.) και γενικά της βιομάζας που γράφαμε σε περσινό σημείωμά μας. Έτσι πολλοί ξαναθυμήθηκαν τις ξυλόσομπες ή τα τζάκια τους και αρκετοί έκτισαν νέα ενεργειακά τζάκια ή προμηθεύτηκαν σόμπες πέλλετ ή ακόμη καυστήρες που λειτουργούν με ξύλα ή πέλετ. Ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, που είναι σχετικά πιο φθηνά από το πετρέλαιο, και εκεί πολλοί στράφηκαν στα ξύλα. Αυτός ο πανικός οδήγησε λοιπόν σε μια τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση. Διότι η καύση του ξύλου και των παραγώγων του έχει αποτέλεσμα να εκπέμπονται στον αέρα από τις καμινάδες των σπιτιών, χωρίς καμία κατεργασία και κανένα φιλτράρισμα επικίνδυνα μικροσωματίδια και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται για άσχημες ασθένειες, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι πολλοί καίνε ό, τι βρουν μπροστά τους, ακόμη και πλαστικά, βερνικωμένα ξύλα κ.λ.π., τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Αποδεικνύεται ότι ένα τζάκι μπορεί να προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση πολλαπλάσια από την κεντρική θέρμανση μια ολόκληρης πολυκατοικίας. Η ρύπανση αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή νέφους αιθαλομίχλης, που σκεπάζει τις πόλεις. Έτσι ενώ με τη χρήση της αμόλυβδης βενζίνης και την εξέλιξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, στην πρωτεύουσα ελαττώθηκε το φωτοχημικό νέφος, τώρα εμφανίστηκε ένα πιο φοβερό και επικίνδυνο νέφος αιθαλομίχλης. Η κατάσταση γίνεται πιο δραματική σε μέρες άπνοιας και συννεφιάς. Γιαυτο να παρακαλούμε να φυσάει άνεμος, παρόλο που αυτός μας φέρνει συνήθως περισσότερο κρύο. Η αποπνικτική μυρουδιά και η «αντάρα» που έχουν τις βραδινές ώρες οι πόλεις δεν θυμίζουν απλά τα χωριά του περασμένου αιώνα, διότι τα χωριά είναι αραιοκατοικημένα και μπορεί ο αέρας να καθαρίσει πιο εύκολα, θυμίζουν το Λονδίνο της δεκαετίας του 1950, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι εξαιτίας των καυσαερίων που εκλύονταν από τις καμινάδες των σπιτιών και των εργοστασίων, τα οποία έκαιγαν ξύλα ή κάρβουνα. Με τα καινούρια καύσιμα το φυσικό περιβάλλον δεν επιβαρύνεται μόνο με τη ρύπανση. Η λαθροϋλοτομία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις πολύτιμων δασών. Ακόμη και σε πάρκα καθώς και σε κτήματα κόβονται παράνομα καλλωπιστικά ή οπωροφόρα δένδρα (ελιές κ.λ.π.). Τελικά δεν είναι βέβαιο ότι με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα ωφεληθεί η Ελληνική οικονομία, το μόνο σίγουρο είναι και πάλι ότι το βαρύ τίμημα θα το πληρώσει με την υγεία του ο έλληνας και η όμορφη Ελληνική φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...