Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Βιομάζα


Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη Βιομάζα, δηλαδή με ένα μεγάλο μέρος από τα σκουπίδια που παράγει η φύση ή και ο ίδιος ο άνθρωπος.
Η βιομάζα λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα, τα οποία περιέχουν οργανική ύλη, όπως π.χ. τα ξύλα, ιδιαίτερα κάποια φυτά, τα οποία καλλιεργούνται για καύσιμη ύλη (π.χ. καλάμια, ευκάλυπτοι κ.λ.π.) ή για την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη κ.λ.π. Επίσης βιομάζα είναι ορισμένα κατάλοιπα από τα δάση (κλαδιά, φύλλα), από γεωργικές καλλιέργειες (άχυρα), φύκια, κτηνοτροφικά απόβλητα. Ακόμη πολλά «άχρηστα» προϊόντα των βιομηχανιών επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων (κουκούτσια από διάφορα φρούτα, πυρήνες ελιάς, κουκούτσια από βαμβάκι κ.λ.π.). Τέλος στη βιομάζα ανήκουν και τα οργανικά απορρίμματα που καθημερινά θάβονται στις χωματερές,  οικιακής προέλευσης (αποφάγια, φλούδες φρούτων, λαχανικά κ.λ.π.), τα απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων κ.λ.π.
Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή θερμότητας, όπως π.χ. τα ξύλα που καίμε στις ξυλόσομπες, σε ορισμένες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή στα τζάκια. Υπολείμματα ξύλων, πριονίδια, φύλλα κ.λ.π.  μετά από μικρή επεξεργασία φτιάχνουν στερεά καύσιμα, όπως τα πέλετς, τα οποία τελευταία χρησιμοποιούνται σε πολλές εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, είναι αρκετά φθηνά και έχουν μεγάλη θερμαντική αξία.
Η βιομάζα των χωματερών (οικιακά και βιομηχανικά οργανικά απορρίμματα) μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καύσιμου αερίου (βιοαέριο). Με το αέριο αυτό μπορούν να θερμανθούν θερμοκήπια, ακόμη και ολόκληροι οικισμοί. Το βιοαέριο περιέχει μεθάνιο και άλλα καύσιμα αέρια και είναι υπεύθυνο για τις αυταναφλέξεις των παράνομων σκουπιδότοπων.
Τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται πολλά είδη φυτών, όπως ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη κ.λ.π., τα οποία μετά από βιομηχανική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υγρών καυσίμων (βιοκαύσιμα). Η καλλιέργεια των φυτών αυτών αποφέρει στον παραγωγό, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, αρκετά σημαντικά  κέρδη. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι καλλιέργειες αυτές πάρουν μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (στη διατήρηση της  βιοποικιλότητας) και στη γεωργική παραγωγή (αύξηση της τιμής των σιτηρών, δημητριακών κ.λ.π.).
Ασφαλώς από την  καύση της βιομάζας εκλύονται καυσαέρια, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. όμως πολλοί τοποθετούν τη βιομάζα στις ήπιες μορφές ενέργειας, διότι το διοξείδιο, που εκπέμπουν κατά την καύση τους, είναι αυτό που δέσμευσαν τα φυτά κατά τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και απλά με την καύση τους το επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα.
 Γενικά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μια από τις μεγάλες ωφέλειες της βιομάζας είναι η χρησιμοποίηση των άχρηστων υπολειμμάτων των τροφών μας, του δάσους και γενικά της φύσης. Έτσι απαλλάσσουμε το περιβάλλον από τα σκουπίδια και συγχρόνως παράγουμε πολύτιμη ενέργεια.

1 σχόλιο:

Βότανα του Βερμίου: 108. Όνοσμα

Μ πορεί στη σχετική με τα βότανα της Ελλάδας βιβλιογραφία να αναφέρεται σαν φυτό της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας, όμως, ό...